Slatki pelin

Slatki pelin

Ljekoviti derivat biljke slatkog pelina (Artemisia annua) zvan artemisinin je najnovija nada.

piše: Ivo Bačlija

Slatki pelin (engl-sweet wormwood, lat-artemisia annua) je biljka iz porodice artemisia koju ne treba miješati sa njegovim biljnim rođakom, artemisia absinthum (gorki pelin) koji se tradicionalno i već dugo koristi kod probavnih smetnji ili se stavlja u alkoholna pića.

Čitava biljka se koristi kod virusa, krvarenja, proljeva, malarije, lupusa eritematodesa i groznica. Listovi se koriste kod malarije, astme, infekcije oka, kolere, groznice Denga, bronhitisa i upale grla, atletskog stopala i ekcema, raznih ostalih tropskih parazitskih bolesti, bolesti kože, hepatitisa B. Stabljika se koristi pri tretiranju protiv anemija, a korijenje pri ljetnom proljevu i povraćanju te jake groznice.

Antikancerogeni učinak slatkog pelina

Slatki pelin pokazuje jak antikancerogeni učinak koji je dokazan.

Između ostalog sadrži tvar artemisinin (seskviterpenoid =izgrađena od 3 izoprenske jedinice, koji sadrži laktonski prsten s neobičnim peroksidnim mostom koji je vjerojatno odgovoran za djelovanje, nama bitno kod karcinoma). Stanice karcinoma preuzimaju bitno veću količinu željeza nego normalne stanice. Željezo krvlju prenosi glikoprotein transferin (tvar građena od šećera i bjelančevina) i u stanicu ga unese preko  "vrata "na kojima je tzv. transferin receptor i oba ulaze u stanicu, gdje se smanjivanjem kiselosti otpušta željezo sa transferina (željezo ostaje u stanici) a receptor i glikoprotein transferin odlaze nazad do površine stanice (receptor ostaje na stanici i čeka novi tranferin sa željezom, a prazni transferin odlazi u struju krvi i veže nove ione željeza). Medicina tvrdi da karcinomske stanice imaju više transferin receptora nego normalna stanica.

 

A što radi artemisinin? 

Kad se spoji sa željeznim ionima u stanici postane agresivni, slobodni radikal i ubija kancerogenu stanicu. Posebno je učinkovit kod karcinoma dojke, pluća i prostate. Proučavaju se njegovi derivati i mnoge slične tvari u smislu ovakvog djelovanja i uistinu pružaju izvanrednu nadu u borbi protiv gotovo svih oblika karcinoma.

Artemisinin je borac protiv virusa i bakterija, širokog spektra, a pogotovo ako je u kombinaciji s hladno prešanim uljem crnog kima zbog timokinona.

Osim artemisina slatki pelin u sebi sadrži još dosta ljekovitih tvari koje u sinergiji čine ogromne koristi za čovjekovo zdravlje. Najvažnije su kvercetin, luteolin, kamfor, beta-sitosterol i karvakol. U brojnim istraživanjima kvercetin se pokazao kao najaktivniji od većine bioflavonoida, a brojne ljekovite biljke svoju aktivnost duguju upravo njemu. Kvercetin je dobar protuupalni agens jer izravno blokira nekoliko početnih stadija upalnog procesa. Primjerice, kvercetin blokira sintezu i oslobađanje histamina i drugih medijatora upale.

Stručnjaci već godinama ističu kako je kvercetin neophodan za zdravlje - kao jaka antioksidativna tvar, koja pokazuje raznovrsno pozitivno djelovanje na ljudski organizam. Nerijetko se ističe i njegovo snažno antikancerogeno djelovanje kod različitih malignih bolesti.

Luteolin iz biljaka sprječava upalne bolesti mozga. Broj oboljelih od moždanih bolesti povezanih sa starenjem, poput Alzheimerove, raste iz dana u dan. Prema novoj studiji objavljenoj u časopisu Journal of Nutrition, luteolin, hranjiva tvar otkrivena u raznom povrću i začinskim travama, smanjuje upale u mozgu odgovorne za poremećaje pamćenja i kognitivne disfunkcije. Posebno je uspješan u borbi protiv raka prostate. Taj flavonoid je česti sastojak voća i povrća, a u laboratorijskim uvjetima dokazana je njegova protuupalna, antioksidativna i antikancerogena uloga. Novo istraživanje pokazuje da ima sposobnost inhibicija putova prijenosa signala između stanica (IGF, PI3K), važnih za rast karcinoma debelog crijeva. Karcinom debelog crijeva je na drugom mjestu po učestalosti smrtnosti od zloćudnih bolesti u zapadnim zemljama. Karakteriziraju ga povišene vrijednosti faktora IGF-II, odgovornog za nekontrolirani rast zloćudnih stanica. Istraživanje je pokazalo da luteolin ima sposobnost blokiranja izlučivanja IGF-II od strane karcinomskih stanica, kao i smanjenja broja receptora na koje taj čimbenik djeluje. Time luteolin blokira aktivaciju prijenosa signala, ovisnih o IGF-I, između karcinomskih stanica.

Najčešći fitosteroli u prirodi su beta-sitosterol, kampesterol i stigmasterol, a najbogatiji prirodni izvori fitosterola su biljna ulja, sjemenke i orašasti plodovi. Epidemiološke i kliničke studije dokazale su da fitosteroli, povećavajući apoptozu, pružaju efikasnu zaštitu od raka dojke, a pomažu i kod prevencije razvoja najučestalijih tumora u zapadnim zemljama kao što su tumor debelog crijeva i prostate. Istraživanja su dokazala također da fitosteroli imaju pozitivan učinak na benignu hiperplaziju prostate, a postoje dokazi za njihov antiinflamatorni učinak na tkivo prostate, te protektivno djelovanje kod karcinoma dojke.

Karvakrol – sastojak je  koji ima snažna antibakterijska svojstva. Djelotvoran je protiv većine bakterija koje uzrokuju infekcije debelog crijeva i urinarnog trakta, tifusa, kolere, čireva i kožnih infekcija.

Zbog svih ovih ljekovitih svojstava slatki pelin je vrlo djelotvoran protiv gripe, prehlada i raznih upalnih procesa u organizmu i za jačanje imuniteta.

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.