Otkrijte sve o đumbiru - malom, ali moćnom korijenu

Otkrijte sve o đumbiru - malom, ali moćnom korijenu

Otkrijte sve o đumbiru i njegovom blagodati na organizam.

Đumbir se već stoljećima koristi u narodnoj medicini diljem Azije. Ublažavanje mučnine i sprječavanje pada imuniteta samo su neke od prednosti njegove konzumacije.

Đumbir je mali žuti korijen porijeklom iz Azije, a vjerojatno ga poznajete kao jedan od osnovnih začina svih azijskih kuhinja - neizbježan je dodatak sushiju, dio gotovo svakog dobrog woka i još bezbroj drugih jela. No, osim kao fantastični začin koji nadopunjuje brojna jela svojom jedinstvenom aromom, đumbir se već tisućljećima koristi diljem Azije u narodnoj medicini zbog svojeg blagotvornog utjecaja na organizam, dok je tijekom proteklih desetljeća snažno porasla njegova popularnost i u Europi.

Konzumacija đumbira može ublažiti simptome brojnih tegoba, poput mučnine i problema s probavom, pridonosi smanjivanju razine šećera u krvi, a sjajan je i za borbu s prehladama i gripom. 

Sigurno se pitate - u čemu je tajna? Kako je moguće da ovaj neugledni korijen skriva tako moćna svojstva?

Tajna koja stoji iza blagotvornog utjecaja na naš organizam je snažni antioksidans gingerol, aktivni sastojak đumbira. Ova bioaktivna komponenta je gusto prirodno ulje koje đumbiru daje prepoznatljiv ljutkasti okus. Istraživanja su pokazala snažna protuupalna svojstva gingerola, kao i njegov utjecaj na smanjenje oksidativnog stresa, prouzročenog povećanom količinom slobodnih radikala u tijelu.

 

U nastavku vam donosimo više detalja o učinku đumbira:

Đumbir kao spas kod mučnine i probavnih smetnji

Brojna istraživanja dokazala su učinkovitost đumbira u značajnom ublažavanju gotovo svih vrsta mučnine. Kod tretiranja mučnine izazvane kretanjem, koja se često pojavljuje na putovanjima brodom ili automobilom na zavojitim cestama, đumbir se u znanstvenim studijama pokazao učinkovitijim čak i od Dramamina. Đumbir je prepoznat i od njemačke vladine Komisije E, koja je priznala njegov pozitivni učinak na ublažavanje mučnine. Naš savjet je na putovanje ponijeti čaj od đumbira kako biste prevenirali ovu neugodnost koja često pokvari doživljaj putovanja.

Čak 12 studija provedenih na 1278 trudnica istraživalo je učinak konzumacije đumbira na jutarnje mučnine. Rezultati su pokazali kako konzumacijom samo 1.1 do 1.5 grama đumbira dnevno dolazi do značajnog smanjenja problema koji muči brojne trudnice.

Znanstvenici istražuju i utjecaj ovog malog, ali snažnog korijena na mučnine izazvane operativnim zahvatima i kemoterapijom. Početni rezultati pokazuju da bi đumbir mogao biti efikasan i u ovim slučajevima, no za konkretne zaključke potrebno je još znanstvenih dokaza.

Osim mučnine, đumbir se već stoljećima tradicionalno konzumira za olakšavanje probavnih smetnji. Enzim zingibain sadržan u ovoj biljci, olakšava nelagodne smetnje s probavom jer pospješuje probavljanje proteina. Zato idući put kada vas muči probava, posegnite za ovim prirodnim sredstvom i otkrijte njegovu učinkovitost. Može se konzumirati svježi ili đumbir u prahu, a preporučujemo đumbir iz organskog uzgoja, kakvog možete pronaći i u našem webshopu.

 

Đumbir za borbu protiv prehlade

Više od 60 minerala, 30 aminokiselina i 500 enzima i koenzima nalazi se u ovom malom korijenu. Ovaj kemijski sastav ima antibakterijski i protuupalni učinak na organizam, što je od velike pomoći kada nas uhvati prehlada ili viroza. Čaj od đumbira već je dugo prepoznat kao sjajno sredstvo za borbu protiv prehlade, a preporučuje ga se piti tijekom hladnijih razdoblja i u preventivne svrhe. Njegova protuupalna svojstva vrlo su učinkovita kod smirivanja kašlja i upale grla.

Čaj od đumbira može se pripremiti kuhanjem nekoliko šnita tanko narezanog korijena 10-ak minuta u vodi ili dodavanjem đumbira u prahu u vruću vodu. Ovaj osvježavajući citrusno-ljutkasti napitak sjajno će vas zagrijati, a naša preporuka je dodavanje limuna i meda za puniji okus i napitak obogaćen mineralima i vitaminom C.

Osim čaja, izvrstan način za sprječavanje pada imuniteta su i macerati s đumbirom. Macerat je pripravak koji se dobiva potapanjem biljaka u ulju, koje potom preuzima njihova ljekovita svojstva.

Protuupalna, antibakterijska i antioksidativna svojstva nisu samo sjajna za naš organizam, već mogu biti od koristi i za njegu kože lica i tijela, kao i kose. Iako postoje brojni recepti za takozvanu DIY kozmetiku, odnosno kozmetiku pripremljenu kod kuće, đumbir ne preporučujemo koristiti direktno na koži, jer se radi o vrlo snažnoj namirnici koja može prouzročiti iritaciju. No to ne znači da vam đumbir ne može pomoći u održavanju prekrasne kože i kose. Dapače, njegova kemijska svojstva idealna su za baš tu namjenu, ali je važno da su proizvodi koje koristite stručno pripremljeni s prigodnom količinom ekstrakta đumbira, koja će imati blagotvorno djelovanje.

 

Prirodna pomoć za povišenu razinu šećera u krvi

Iako su ova znanstvena saznanja relativno nova, đumbir u istraživanjima pokazuje snažna antidijabetička svojstva. Studija iz 2015. pokazala je kako je dnevna konzumacija samo 2 g praha od đumbira kroz 12 tjedana smanjila razinu šećera u krvi za 12% i smanjila razinu hemoglobina HbA1c, zaslužnog za održavanje razine šećera u krvi, za 10%.

Redovita konzumacija malih količina đumbira, do 4 g dnevno, može imati snažan utjecaj na smanjenje razine šećera u krvi, kao i proizvodnju inzulina u organizmu. Netretirana hiperglikemija, odnosno povišeni šećer, može za posljedicu imati probleme s krvožilnim sustavom, bubrezima i kožom, a povećava i opasnost od moždanog udara. Zato je vrlo važno pripaziti na ovaj problem i raditi na njegovoj prevenciji, a uvrštavanje đumbira u prehranu pokazuje se kao učinkovit način za to.

Đumbir zbog svog osvježavajućeg okusa i sjajnog utjecaja na zdravlje nalazi primjenu u brojnim područjima i može se konzumirati u različitim oblicima - svježi korijen đumbira, đumbir u prahu ili dodatak prehrani u obliku macerata ili ekstrakta. Najčešće se koristi kao začin u pripremi jela ili slastica, čaj koji će vas ugrijati u hladnim zimskim danima, a zbog povoljnog učinka na kožu i kosu, često je viđen sastojak u prirodnoj kozmetici. Stoljećima je korišten u narodnoj medicini diljem Azije kao prirodno sredstvo za olakšavanje mučnine, regulaciju razine šećera u krvi i održavanje snažnog imuniteta, što danas potvrđuju i brojna znanstvena istraživanja. Đumbir djeluje protuupalno i sadrži snažne antioksidanse, pa će njegova redovita konzumacija doprinijeti cjelokupnom zdravlju organizma.

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.