Znakovi da vam nedostaje željeza u krvi: Kako prepoznati anemiju?

Znakovi da vam nedostaje željeza u krvi: Kako prepoznati anemiju?

Manjak željeza u krvi može se očitovati na različite načine i narušiti zdravlje.

Ova pojava zahvaća velik broj ljudi, no zbog neinformiranosti o simptomima, često prolazi nezapaženo.

Anemija ili slabokrvnost medicinski je poremećaj kojeg karakterizira manjak crvenih krvnih stanica, poznatih i kao eritrociti, ili proteina hemoglobina u krvi. Iako postoji više vrsta anemije, najčešća je ona uzrokovana manjkom željeza. Željezo u krvi potrebno je za stvaranje hemoglobina koji crvenim krvnim stanicama omogućuje da prenose kisik po tijelu i bez kojeg se mišići ne mogu opskrbiti dovoljnom količinom kisika za pravilnu funkciju.

Riječ je o čestom poremećaju koji pogađa čak trećinu svjetskog stanovništva. Najčešće se relativno lako tretira dodacima prehrani ili osmišljavanjem plana prehrane koji osigurava dovoljan unos željeza, no prvo treba znati prepoznati simptome.

 

Kako prepoznati anemiju?

 

Kratkoća daha

Mišićima je za pravilan rad potreban kisik. Budući da ga zbog anemije ne dobivaju dovoljno, tijelo reagira tako što manjak kisika pokušava nadoknaditi većim unosom zraka te potiče na ubrzano disanje. Ako primijetite da ste iznenađujuće zapuhani pri izvođenju jednostavnih svakodnevnih aktivnosti kao što su hodanje, uspinjanje po stubama ili lagana tjelovježba, možda je krivac nedostatak željeza.

 

Glavobolje i vrtoglavica

Pogođenost ovim simptomima učestalija je kod ženske populacije. Javljaju se kao posljedica nedovoljne opskrbe mozga kisikom što uzrokuje oticanje krvnih žilica u mozgu te dolazi do stvaranja bolnog osjećaja pritiska.

 

Bljedilo

Za crvenu boju krvi zaslužan je hemoglobin te njegov nedostatak smanjuje intenzitet boje. Upravo je zato koža slabokrvnih osoba često blijedog, nezdravog izgleda. Bljedilo najčešće zahvaća kožu lica, desni, nokte te unutrašnjost usana i donjih kapaka. Unutarnja strana kapaka zdrave osobe crvene je boje, dok je kod anemičara blijedo ružičasta ili čak žućkasta.

 

Nedostatak B vitamina

Anemiju zbog nedostatka vitamina B12 možete dobiti ako u prehranu ne unosite dovoljno vitamina B12 iz hrane poput mlijeka, jaja i mesa. Vjerojatnije je da ćete imati manje ovog vitamina ako ste stariji ili jedete vegetarijansku prehranu. Može se dogoditi i ako vaše tijelo ne može apsorbirati dovoljno vitamina iz hrane koju jedete.

 

Suha i oštećena koža i kosa

Za pravilan rast kose i zdrav izgled kože nužan je kisik. Ako ga ne dobivaju u dovoljnim količinama, javlja se suhoća. Vlasi kose tako postaju slabe i krhke te se u težim slučajevima može zamijetiti i značajno opadanje kose.

Hladne ruke i stopala

Čest osjećaj hladnoće u ekstremitetima znak je loše cirkulacije koja se javlja kao popratna posljedica anemije. Budući da tijelo raspolaže manjom količinom crvenih krvnih stanica, šalje ih u prioritetna područja kao što su srce i mozak, stoga područja poput ruku i stopala ostaju zakinuta.

 

Iscrpljenost

Upravo je umor jedan od najčešćih simptoma koji ukazuju na nedostatak željeza. Bez željeza crvene krvne stanice ne mogu adekvatno opskrbiti stanice vašeg tijela kisikom, stoga one ne mogu stvarati dovoljnu količinu energije za normalan rad organizma.

 

Promjene u izgledu noktiju

Posrijedi je nešto rjeđi simptom koji se javlja u ozbiljnijim slučajevima slabokrvnosti. U početku se očituje krhkim i lomljivim noktima, a kasnije i njihovom deformacijom u obliku žlice tako da sredina ‘utone’, a rubovi se izdignu dajući noktima zaobljen izgled.

 

‘Preskakivanje’ srca

Manjak željeza u krvi stavlja dodatno opterećenje na srce. U slučaju smanjene razine hemoglobina, srce mora pojačano raditi kako bi pripomoglo prijenosu kisika po tijelu. To opterećenje može dovesti do nepravilnog ili užurbanog rada srca koje pak u izrazito teškim, poodmaklim slučajevima može rezultirati pojavom šuma na srcu ili čak njegovim zatajenjem.

 

Sindrom nemirnih nogu

Ovaj se sindrom prepoznaje po neizdrživu nagonu za pokretanjem nogu. Oboljeli osjećaju nemir u nogama i ne mogu se natjerati da ih drže mirno. Naročito se često javlja noću, tako narušavajući kvalitetu sna, a zahvaća čak 25 % oboljelih od anemije uzrokovane manjkom željeza.

 

Vegetarijanci, oprez!

Anemiju zbog nedostatka vitamina B12 možete dobiti ako u prehranu ne unosite dovoljno vitamina B12 iz hrane poput mlijeka, jaja i mesa ili ako ga vaše tijelo ne može apsorbirati dovoljno iz hrane koju jedete. No, vjerojatnije je da ćete imati manjak ovog vitamina ako ste stariji ili jedete vegetarijansku prehranu pa se pobrinite da ga unosite kroz alternativne izvore.

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.