Sirova hrana i superhrana: Što znamo o njima

Sirova hrana i superhrana: Što znamo o njima

Raw food je veganska prehrana koja se termički ne obrađuje iznad 45 stupnjeva. Super hrana je hrana izrazito bogata vitaminima i mineralima.

Sirova (eng. raw) i superhrana (eng. superfood) nisu namirnice sa nadnaravnim moćima, nisu super kao Superman i ne mogu letjeti.

To je ipak samo hrana.

Koliko je hrana bitna za naše zdravlje, svima je jasno. Osim genetskog faktora, kojeg još uvijek ne možemo mijenjati, hrana je onaj dio na koji ipak možemo utjecati. Za zdrav i dugovječan život još su bitni život bez stresa i briga o tijelu. I sreća! :)

Prehrana je kompleksan dinamički proces i temelj postojanja svakog živog organizma bilo u biljnom ili životinjskom svijetu.

 

Što je super u superhrani

Pojam "superhrana" odnosi se na one namirnice koje imaju izuzetno visoki nivo fitonutrijenata.

Fitonutrijenti imaju pozitivan utjecaj na naše zdravlje. Oni su članovi obitelji antioksidansa, prvaci borbe protiv slobodnih radikala - molekula kisika koje imaju ključnu ulogu u bolestima srca, raka, osteoporoze i Alzheimerove bolesti.

Najviše fitonutrijenata sadrži voće, povrće i cjelovite žitarice. Neke namirnice sadrže toliko jako visoki nivo antioksidanata, minerala i vitamina da su zbog toga zaista "super".

 

Raw food - kao kada lav kida antilopu

Dobro, istina je da hranu za čopor uglavnom love lavice, ali to nije poanta ovog podnaslova.

Uglavnom, kada je antilopa svladana lavovi prvo jedu iznutrice. Isto tako u većini starih kultura se slabe, bolesne i trudnice hranilo žumanjcima, a davale su im se i iznutrice poput jetrice.

Sirova hrana je ona koja se termički ne obrađuje iznad 45 stupnjeva, a bazira se na sirovom voću i povrću, žitaricama, mahunarkama, orašastim plodovima, sjemenkama, svježem cvijeću i jestivim samoniklim biljem. Za pripremanje recepata sa sirovom hranom koristi se miksanje, cijeđenje, mariniranje, fermentiranje, klijanje i dehidriranje kako bi se sačuvala aktivnost enzima u namirnicama.

 

Zašto u prehranu dodati superhranu i sirovu hranu

U prehranu treba dodati superhranu i sirovu hranu jer želite zdraviji život, snažniji imunitet, čišće arterije, blago lužnat pH organizma, više energije, a manje podočnjaka. Je li vam to dovoljno?

Sirova i superhrana predstavljaju suprotnost načinu prehrane koja je danas najpopularnija. Naša prehrana danas uključuje visoko prerađene ugljikohidrate (šećer, brašno i ostale proizvode) kao i previše biljnih ulja bogatih omega 6, kao što su sojino, kukuruzno i suncokretovo ulje koje se nalaze u velikom broju industrijskih prerađevina.

Kako bi bolje shvatili štetnost takvog načina prehrane, pokušajte vizualizirati sljedeće: trljate četkom po mekanoj koži dok ne postane crvena i skoro prokrvari. Zamislite da ovo radite nekoliko puta dnevno, svaki dan, godinama.

Tako otprilike izgleda upalni proces unutar arterija, a takav kronični upalni proces dovodi do začepljenja arterija i srčanih problema.

Tko bi se, normalan, dobrovoljno izlagao hrani ili drugim tvarima za koje se zna da uzrokuju ozljede u tijelu? Pa, pušači možda, ali oni to barem rade namjerno i svjesno.

 

Hrana za Supermana

Prije svega treba vam znanje, jer nikako ne preporučujemo samoinicijativno reguliranje prehrane bez prethodnog temeljitog istraživanja i savjetovanja. 

Ovakva hrana je na posebnom glasu zbog svojih posebnih svojstava, ponajprije mislimo na visoke razine vitamina, minerala, antioksidansa i drugih nutritivnih blagodati.

Acai u prahu je super dodatak prehrani koji pozitivno djeluje na razinu energije, poboljšava probavu, osnažuje imunološki sustav, olakšava spavanje, pridonosi zdravlju kose, očiju i kože.

Goji bobice imaju rekordnu količinu C vitamina (sto puta više od agruma) i sadrže 18/20 aminokiselina. Sadrže preko minerale kao što su cink, željezo, kalcij, selen i fosfor i vitamine B1, B2, B6 i E.  Povećavaju lužnatost organizma i štite jetru, smanjuju razinu šećera u krvi, pomažu kod problema s krvnim žilama. Je li vam sada jasnije zašto su super hranjive?

Sirovo zrno kakaa je najbolji izvor antioksidanata u svijetu. Na ORAC ljestvici (antioksidacijski potencijal namirnica mjeri se ORAC jedinicama), kakao ima 95,500 bodova.

ORAC vrijednost se dobije tako da se određena vrsta hrane izloži djelovanju slobodnih radikala i promatra se koja je hrana osjetljivija na oksidaciju. ORAC ljestvicu nikako ne treba shvaćati kao „Sveto pismo“, ali ipak treba uzeti u obzir da postoji hrana s jačim i ona sa slabijim antioksidativnim kapacitetom.

Mogli bismo posvetiti cijelu knjigu kakau. Međutim, riječ upozorenja - većina kakaa i komercijalne čokolade su proizvedeni na temperaturi 150 C uz pomoć otapala. Ovaj proces uništava većinu antioksidanata i nutrijenata u kakau. Pokušajte pronaći sirovi kakao u prahu iz certificiranog organskog uzgoja. Takav kakao nije bio podvrgnut temperaturi većoj od 40 C, zbog čega su u njemu očuvani svi vitamini, minerali i antioksidansi.

Zato budite dobri super svom tijelu jer, još uvijek, to je jedino koje imamo.

I ostanite u FitZoni!

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.