Neizostavni dodaci - enzimi i koenzimi

Neizostavni dodaci - enzimi i koenzimi

Kako rade i koja je njihova funkcija u organizmu? Oni su izuzetno bitni za život jer služe širokom spektru važnih funkcija u tijelu

Što su enzimi? Enzimi pomažu ubrzati kemijske reakcije u ljudskom tijelu te su ključni za mnoge funkcije. Zato već danas krenite u potragu za pravim enzimima.

Enzimi su biološke molekule (obično proteini) koje značajno utječu na brzinu gotovo svih kemijskih reakcija koje se odvijaju u našem tijelu.

Oni su izuzetno bitni za život jer služe širokom spektru važnih funkcija u tijelu. Može se reći da su oni “momci” koji stalno rade i koji su neophodni za naš život.

Neki enzimi pomažu u razbijanju velikih molekula na manje komade koje tijelo lakše apsorbira. Ostali enzimi pomažu u vezivanju dvije molekule kako bi stvorili novu molekulu. Enzimi su visoko selektivni katalizatori, što znači da svaki enzim samo ubrzava određenu reakciju.

 

Molekule s kojima enzim radi nazivaju se supstrati. Dvije su teorije koje objašnjavaju interakciju enzim-supstrat:

  • U modelu zaključavanja i ključa, aktivno mjesto enzima precizno je oblikovano da drži određene supstrate.
  • U modelu s induciranim prilagođavanjem, aktivno mjesto i podloga se ne uklapaju savršeno pa umjesto toga, oboje mijenjaju svoj oblik kako bi se povezali.

Bez obzira na slučaj, reakcije koje se dogode uvelike se ubrzavaju - preko milijun puta - nakon što se supstrati vežu za aktivno mjesto enzima. Kemijske reakcije rezultiraju novim proizvodom ili molekulom koja se zatim odvaja od enzima te dalje katalizira druge reakcije.

 

Kako rade i što rade enzimi?

Enzimi, kako smo već naveli, pomažu ubrzati kemijske reakcije u ljudskom tijelu te su ključni za disanje, probavu hrane, mišiće, živčane funkcije te za tisuće drugih uloga.

Pri susretu s hranom enzimi nagrizaju hranu na nekoliko dijelova. Ti novi dijelovi imaju drugačija svojstva i drugačije djelovanje.

Probavni sustav - enzimi pomažu tijelu da razgradi veće složene molekule na manje molekule, poput glukoze, kako bi ih tijelo moglo koristiti kao gorivo.

Replikacija DNA - svaka stanica u vašem tijelu sadrži DNK. Svaki put kad se stanica podijeli, tu DNA treba kopirati. Enzimi pomažu u ovom procesu odmotavanjem zavojnica DNA i tzv. “kopiranjem” podataka.

Enzimi jetre - jetra razgrađuje toksine u tijelu. Da bi to učinila, koriste niz enzima.

 

Međutim, tu postoji i jedan veliki problem, a to je samoubilački supstrat. Samoubilački supstrat je otrovna klopka za enzime. Što se pod time misli? Postoje dva načina na koje mogu enzimi nastradati:

  1. Enzimi rastavljaju supstrat na tvari koje su otrovne za sva tkiva i za druge enzime
  2. Enzimi rastavljaju supstrat na tvar koja se “lijepi” na enzim i sprječava njihov daljnji rad, ostavljajući trajne posljedice.

 

Samoubilački supstrat primjer je na kojeg nalazimo kod komaraca, zmija, pauka, teških metala, industrijskih otrova i sl. Npr. zmije ispuštaju kemikaliju koja sprečava enzime zgrušavanja krvi da započnu s procesom zgrušavanja.

Enzimski napadi takvog tipa jako su opasni, nezgodni i pokazuju kolika je važnost dobrog funkcioniranja enzima u tijelu. Enzimski sustav je jako važan te o njemu moramo voditi brigu.

 

Kako djeluju enzimi

Model "zaključavanje i ključ" prvi je put predložen 1894. U ovom je modelu aktivno mjesto enzim specifičnog oblika i u njega će se uklopiti samo supstrat, poput brave i ključa.

U ovom modelu aktivno mjesto mijenja oblik u interakciji s podlogom. Nakon što se podloga potpuno zaključa i stane u točan položaj, proces može započeti.

 

Koji su to savršeni uvjeti za djelovanje enzima?

Enzimi mogu djelovati samo u određenim uvjetima. Većina enzima u ljudskom tijelu najbolje djeluje na tjelesnoj temperaturi od oko 37 °C. Na nižim temperaturama i dalje će raditi, ali puno sporije.

Ako je temperatura previsoka ili ako je okoliš previše kiseo ili alkalan, enzim mijenja oblik te se na njega ne mogu vezati supstrati i kao takav je denaturiran.

 

Kada uzimati enzime?

Preporuka je enzime uzimati kada tijelu nedostaje snage. Svakako je dobro konzumirati ih prije velikih obroka jer kao takav, obilan obrok oduzima više energije.

Također, ljudi koji imaju problema s nadutosti, gastritisom ili lošom probavom morali bi se odlučiti na konzumaciju istih. Enzimi se koriste kao pomoć kod uravnoteženja prehrane i smanjenja tjelesne mase, ali naglasak se stavlja na kvalitetnu prehranu. Bez kvalitetne prehrane nema uspjeha.

Zaključujemo, enzimi igraju veliku ulogu u svakodnevnom radu ljudskog tijela. Vezujući se i mijenjajući spojeve, oni su potrebni za pravilan rad probavnog sustava, živčanog sustava, mišića i još mnogih funkcija koje našem tijelu omogućuju pravilan rad.

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.

Čuvajte svoje zdravlje, ostanite u Fitzoni.