Od A do Feljeza: vitamini i minerali u prehrani

Od A do Feljeza: vitamini i minerali u prehrani

Minerali i vitamini nužni su za normalnu funkciju organizma. Neke tijelo ne može samo proizvesti pa se moraju unositi hranom ili dodacima prehrani.

Imate li u vašem domu ormarić s dodacima prehrani?

Ako je vaš odgovor da, vjerojatno znate da su vitamini i minerali nužni za normalno funkcioniranje organizma, ali isto tako je vjerojatno da ste se pogubili u šarenilu boja, naziva i opisa.

Ako malo bolje pogledate police ljekarni ili trgovina dodacima prehrani, vidjet ćete da ima onih koji jačaju imunitet, kožu i nokte pa sve do onih koji jačaju trepavice.

Nemoguće je reći koliko korisnih vitamina i minerala postoji na tržištu, ali to nikako ne znači da treba pretjerivati.

Minerale i vitamine tijelo ne može proizvoditi samostalno pa ih je potrebno unositi putem hrane ili dodataka prehrani. Trebate znati i kako se vitamini međusobno nadopunjuju, pa nedovoljan unos jednog vitamina ili minerala može iz ravnoteže izbaciti cijeli organizam, a onda, ono, izmorene i “zapušteno”, često obolijeva. 

 

Jesu li potrebni dodaci prehrani ili je dovoljno jesti kvalitetne namirnice

Vjerojatno i sami znate odgovor na ovo pitanje…

Istina je također kako posao od 9-5, dodatne aktivnosti, kućanski poslovi, zanimljivi filmovi, predstave i druženja “oduzimaju” previše vremena.

Često se naša prehrana svodi na naručenu ili gotovo hranu, pekarske proizvode, puno kave, energetskih napitaka i slatkiša, dakle 0 vitamina i minerala. U potrazi za brzim izvorima energije često posežemo za ovakvim ad hoc rješenjima, a tijelo to pamti.

Vitamini potrebni za zdrav organizam

Vitamine se često dijeli u dvije skupine, a to su vitamini topivi u vodi (oni se ne zadržavaju u tijelu kroz duži period), i vitamini topivi u masti (zadržavaju se duže u organizmu).

U vitamine topive u masti spadaju:

  • vitamin A
  • vitamin D
  • vitamin E
  • vitamin K

Vitamin A je važan za zdravlje imunološkog sustava i zdravlje očiju. Dodatno uzimanje ovog vitamina se najčešće preporučuje onima koji imaju problema s kožom, uključujući akne ili bore. Namirnice koje su bogate vitaminom A su jaja, mlijeko, tuna, jetra, brokula, kelj, marelica, mrkva i paprika.

Vitamin D bitan je zbog reguliranja količina kalcija i fosfora u organizmu, upravo su ovi minerali ključni za snažne kosti. Izvor vitamina D za većinu ljudi je sunce, zapravo, ono potiče tvar sličnu kolesterolu koja onda stvara vitamin D. Namirnice bogate vitaminom D su mliječni proizvodi, žumanjak te mesa riba iz hladnih mora, lososa ili haringe.

Vitamin E prepoznajemo kao snažan antioksidans, štiti tijelo od slobodnih radikala, a nužan je za zdravlje živčanog i mišićnog sustava. Njegovo djelovanje još do kraja nije istraženo, ali se zna kako je višestrano. Namirnice bogate ovim vitaminom su ulje i sjemenke suncokreta, šafrana i kukuruza. Također, vitamin E se nalazi u bademima, lješnjacima, avokadu i breskvama, a najbolji izvor su ranije spomenute sjemenke suncokreta.

Vitamin K svoju je popularnost izgradio na poticanju zgrušavanja krvi, a i neki proteini zaslužni za metabolizam kostiju također su ovisni o ovom vitaminu. Izvor vitamina K nalazimo u zelenom lisnatom povrću, kelju, brokuli, luku, zelenoj salati ili kupusu.

Vitamine topive u vodi naše tijelo ne može skladištiti, mokrenjem višak ovih vitamina odlazi iz organizma pa ih je potrebno svakodnevno unositi hranom ili u dodacima prehrani. Bijela boja urina odaje veće količine ovih vitamina dok napuštaju organizam.

U vitamine topive u vodi spadaju:

  • vitamin C
  • vitamini B kompleksa
  • vitamin H

Vitamin C je možda i najpoznatiji vitamin uopće. Jača imunitet, ključan je za stvaranje vezivnog tkiva koje stabilizira mišiće i kosti, a aktivan je i kao antioksidans koji poboljšava apsorpciju željeza. Svi znamo i kako je vitamin C koristan kod liječenja, čega? Prehlade, tako je! Jeste li znali da najviše vitamina C, od nama lako dostupnih namirnica, ima šipak?

Vitamin B kompleksa sastoji se od vitamina B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 i B12. Zbog svoje brojnosti i različitih djelovanja može se reći kako igraju važnu ulogu u održavanju zdravlja cijelog tijela. Sudjeluju u procesima stvaranja energije, metabolizma ugljikohidrata, masti, proteina i krvnih stanica. Također su aktivni kod regulacije rada probavnog sustava, a zaslužni su za stanje kože i kose.

Vitamin H je zapravo stari naziv za vitamin B kompleksa, B7 ili biotin.

Minerali potrebni za zdrav organizam

Većina minerala, koji ulaze u prehranu organizama sastoji se od jednostavnih kemijskih elemenata, čine 4,5% naše tjelesne mase, a glavnina ih se nalazi u kostima.

Nužni su za izgradnju enzima, hormona, hemoglobina, strukturnih bjelančevina i vitamina, a upravo preko njih utječu na gotovo sve dijelove ljudskog organizma. Tako željezo sprječava umor, slabost, nepravilan rad srca i vrtoglavicu, kalcij čuva zdravlje kostiju i krvožilni sustav, a cink jača imunitet i ima značajnu ulogu u razvoju mišića.

Neki od najvažnijih minerala i namirnice u kojima se nalaze su:

  • Kalcij - srdele, kelj, naranča, mlijeko i mliječni proizvodi, sezam, sir, bademi, brokula.
  • Magnezij - sjemenke i orašasti plodovi, mahunarke, integralne žitarice, plodovi mora.
  • Željezo -  crveno meso, riba, perad, leća i grah.
  • Cink - govedina, svinjetina, losos, orašasti plodovi, pšenične klice, mahunarke.
  • Selen - losos, školjke, zob, sjemenke suncokreta, smeđa riža, ječam, sok od naranče, kokos, češnjak, svinjska mast.
  • Jod - bakalar, haringa, sardine, rakovi, školjke.
  • Kalij - sušena marelica, avokado, krumpir, grah, rajčica, banana, brokula, artičoka, narančin sok.
  • Natrij - unosi se uglavnom putem kuhinjske soli.

Za većinu ovih minerala postoje preporučene doze (RDA).

Upotreba minerala dobiva sve veći značaj u preventivi i terapiji, jednako kao i vitamina, te je preporučljivo prije uzimanja, posavjetovati se s liječnikom ili ljekarnikom.

 

Budite oprezni, čuvajte svoje zdravlje i ostanite u FitZoni.

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.