O dijabetesu nekonvencionalno

O dijabetesu nekonvencionalno

Pravi uzrok dijabetesa

Naše tijelo izgrađeno je od bilijuna stanica i svaka od njih za svoj život treba određenu količinu energije. Stanice ovu energiju dobivaju od šećera, primarno u obliku glukoze.

Važno je znati da se u zdravu stanicu glukoza vrlo lako apsorbira kroz staničnu opnu  i nije joj potreban inzulin da bi se to dogodilo, ali preduvjet za to je da nam krvotok bude čist od zasićenih masnoća i kolesterola. Američki dijabetolog, dr. Pearson naglašava važnost dobre funkcije jetre u borbi protiv dijabetesa. On kaže da je pravi uzrok dijabetesa nemogućnost stanica da preko svoje stanične stijenke usvoje glukozu i tako dobiju neophodnu energiju za život.


S ovim se ne slažu konvencionaln medicina i farmacija kaže dr. Pearson, pa izlaže po njemu pravi uzrok dijabetesa za kojeg kako kaže: "Oni ne žele da Vi znate". Po njemu baš te loše, zasićene masnoće, kolesterol i trigliceridi koji su veoma ljepljivi prekrivaju staničnu stjenku preko koje bi ova trebala apsorbirati glukozu. Tako stanica postaje sve slabija, ostaje bez energije, šećer u krvi raste, a vi se osjećate umorno i bezvoljno. Tijelo sad reagira tako što naša gušerača počinje lučiti inzulin koji prihvaća višak glukoze i taloži ga u obliku masnog tkiva. Znači, inzulin tjera naše tijelo da stvara više masnih naslaga.

 

Kako se hranimo tako će nam i biti

Problem je po dr. Pearsonu u načinu na koji jedemo, odnosno, što jedemo. Masna hrana i zasićene masnoće dovode do toga da su nam stanične opne koje bi trebale apsorbirati glukozu kronično prekrivene masnoćom. Zbog toga, a da bi se tijelo riješilo glukoze koja na našu žalost nije iskorištena, naša gušterača iz dana u dan luči sve više inzulina, pa na kraju i sama strada. Zato dr. Pearson ne vidi svrhu dodavanja inzulina "izvana" nego rješenje vidi u pravilnoj ishrani koja će smanjiti potrebu za njim.  Uglavnom ona izreka "dobrim uljima protiv loših masnoća" ovdje ima smisla, prvenstveno se to odnosi na hladno prešana ulja  cameline sative (bolji-divlji lan) i crnog kima. 

 

Uloga jetre u kontroli dijabetesa

Dr. David Pearson kaže da je uloga zdrave jetre u smislu kontrole razine šećera u krvi važnija od one koju u našem tijelu ima gušterača. Ovaj djabetolog dalje tvrdi da je zdrava jetra 100 puta efikasnija u reguliranju viška glukoze od inzulina. Jetra to radi uz pomoć jetrenog hormona, takozvanog IFG hormona i kad god nam šećer u krvi raste ili pada ispod određene granice, jetra aktivira ovaj svoj hormon. U slučaju da je organizmu potrebna viša razina šećera u krvi jetra ga uzima iz svoje rezerve u obliku glikogena, a ako i njega nestane, zdrava jetra će lako masti pretvoriti u glukozu. Ovo je važno i zato što kroz našu jetru svake minute procilkulira 30 % naše krvi, i ako je ona tad očisti od loših zasićenih masnoća, naše stanice prestaju biti prekrivene masnim ljepljivim slojem koji ih sprječava da apsorbiraju glukozu.

Nakon ovoga postavlja se pitanje koliko je potrebno popraviti funkciju naše jetre da bi naše stanice lakše apsorbirale glukozu. Dr. Pearson odgovara da je potrebno popraviti samo 20 % jetrene funkcije.

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.

Ostanite zdravi i educirani, ostanite u FitZoni!