Zdravlje očiju: 8 najboljih besplatnih aplikacija za provjeru vida

Zdravlje očiju: 8 najboljih besplatnih aplikacija za provjeru vida

Iako aplikacije ne mogu zamijeniti liječničke preglede, mogu vam na brz i jednostavan način pružiti uvid u opće stanje zdravlja vaših očiju

Današnji način života nerijetko uključuje višesatno gledanje u ekrane kompjutora, tableta i telefona, što može biti vrlo štetno za zdravlje očiju. Zbog toga je preporučljivo redovito odlaziti na preglede, barem jednom godišnje – ovisno o tome odlazite li preventivno ili već imate određene probleme s vidom. No, uvid u opće stanje vaših očiju mogu vam na vrlo brz i jednostavan način pružiti aplikacije na mobitelu. One, jasno, nikada neće moći zamijeniti oftalmologa, ali vas možda baš natjeraju da napokon dogovorite taj pregled.

8 najboljih besplatnih aplikacija za provjeru vida

 

Verana Vision Test (iOS)

Ova aplikacija razvijena od strane oftalmologa prati kako se vaš vid mijenja s vremenom. Koristi alat nazvan Amsler Grid za traženje problematičnih mjesta u vašem vidnom polju koji može identificirati promjene u vidu uzrokovane očnim bolestima poput makularne degeneracije.


EyeXam (Android)

Pomoću ove ‘kućne’ aplikacije za testiranje vida, možete testirati svoj vid na astigmatizam, dominantno oko, percepciju boje i pratiti napredovanje makularne bolesti. Rezultati i povijest mogu se spremiti te koristiti za osobnu evidenciju ili čak prokomentirati s liječnikom.


Peek Acuity (Android)

Ova vam aplikacija omogućuje mjerenje oštrine vida pomoću pametnog telefona i pomaže vam utvrditi trebate li otići na pregled kod oftalmologa ili optometrista. Uključuje ekvivalente procjene vida poput testova ‘brojanja prstiju’, ‘kretanja ruke’ i ‘percepcije svjetla’.


Amsler Grid Eye Test (iOS)

Ova vam aplikacija može pomoći testirati i pratiti moguće promjene vida povezane s makularnom degeneracijom. Svakodnevnom upotrebom možete prepoznati male promjene koje bi inače mogle ostati nezapažene.

Eye Vision Test (Android)

Ova je aplikacija prepuna mnogih alata za kontrolu vida, a može vam pomoći pri otkrivanju problema s vidom te u identifikaciji najčešćih problema s očima. Ubraja se u jednu od najboljih aplikacija za testiranje vida na Androidu, a savršeno radi na bilo kojem uređaju, uključujući računalo, tablet i pametni telefon.


Visual Acuity Test (Android)

Pomoću ove aplikacije možete napraviti opći pregled očiju koji može otkriti velike probleme. Osim toga, možete napraviti test za astigmatizam te isprobati leće naočala kako biste provjerili jesu li ove što sada koristite u redu ili je vrijeme za njihovu zamjenu. Spremanjem rezultata ispitivanja možete pratiti kako vam se vid mijenja kroz vrijeme.


Dry Eye Questionnaire (iOS)

Ova aplikacija koristi desetak pitanja koja će vam pomoći utvrditi imate li sindrom suhog oka. Temelji se na mjerenju zvanom indeks očne površinske bolesti (OSDI), koje obično koriste stručnjaci za njegu oka.


Cradle White Eye Detector (Android, iOS)
Razvijen od oca čijem je sinu dijagnosticiran retinoblastom, rak oka, ova aplikacija za pametne telefone pomaže u otkrivanju leukokorije, bijele refleksije sa stražnje strane oka koja može biti rani znak tumora. Aplikacija koristi umjetnu inteligenciju za skeniranje slika na vašem telefonu i otkrivanje znakova leukokorije.

 

Ne čekajte da vam aplikacije dijagnosticiraju bilo kakve tegobe s očima, na vrijeme ih zaštitite