Što je kvercetin i kako sve pomaže?

Što je kvercetin i kako sve pomaže?

Skriveni saveznik u borbi protiv trenutne situacije - kvercetin

Skriveni saveznik

Svakodnevno slušanje loših vijesti i svega onog što nas okružuje u ovo vrijeme negativno utječe na sve nas. Različita su mišljenja i preporuke što pomaže u trenutnoj borbi, ali i u procesu koji slijedi nakon. Kako se boriti protiv virusa i zašto podcjenjujemo njihovu jačinu smo se pitali kada još nismo razmišljali da će nas upravo jedan virus staviti u lockdown.

Ono što je sigurno, a rijetko tko će vam to i potvrditi da je tako je da kvercetin kao tvar unutar određenih proizvoda i u kombinaciji s cinkom je izuzetno moćan saveznik koji će pomoći u trenutnoj situaciji.

Vjerojatno ste se već upitali, a što je kvercetin?

 

Što je kvercetin?

Kvercetin je jaka antioksidativna tvar koja je pokazala različito pozitivno djelovanje na ljudski organizam. To je pigment koji pripada skupini biljnih spojeva koji se nazivaju flavonoidi.

Povezani su s nekoliko zdravstvenih blagodati, uključujući smanjene rizike od srčanih bolesti, raka i degenerativnih poremećaja mozga, a od sada i pomažu u borbi protiv virusa koji je poharao cijeli svijet.

Blagotvorni učinci flavonoida poput kvercetina proizlaze iz njihove sposobnosti da djeluju kao antioksidansi u našem tijelu. Antioksidansi su spojevi koji se mogu vezati i neutralizirati slobodne radikale.

Slobodni radikali su nestabilne molekule koje mogu uzrokovati stanična oštećenja kada njihova razina postane previsoka. Šteta koju uzrokuju slobodni radikali povezana je s brojnim kroničnim stanjima, uključujući rak, bolesti srca i dijabetes.

Kvercetin je najzastupljeniji flavonoid u prehrani. Procjenjuje se da ga prosječna osoba dnevno unosi 10–100 mg kroz razne izvore hrane. Hrana koja obično sadrži kvercetin uključuje luk, jabuke, grožđe, bobičasto voće, brokulu, agrume, trešnje, zeleni čaj, kavu, crno vino i kapare.

 

Ljudi uzimaju ovaj dodatak iz nekoliko razloga, uključujući:

  • jačanje imuniteta
  • borba protiv upala
  • borba protiv alergija
  • održavanje općeg zdravlja

 

Blagodati kvercetina

Istraživanje je povezalo antioksidativna svojstva kvercetina s raznim potencijalnim zdravstvenim blagodatima.

Evo nekoliko njegovih glavnih znanstveno utemeljenih blagodati.

 

Može smanjiti upalu:

Istraživanja pokazuju da visoka razina slobodnih radikala može pomoći u aktiviranju gena koji potiču upalu. Dakle, visoka razina slobodnih radikala može dovesti do pojačanog upalnog odgovora.

Iako je malo upale potrebno kako bi vaše tijelo zacijelilo i borilo se protiv infekcija, uporne upale povezane su sa zdravstvenim problemima, uključujući određene karcinome, kao i bolesti srca i bubrega. Studije pokazuju da kvercetin može pomoći prilikom smanjenja upale.

Osmotjedno istraživanje na 50 žena s reumatoidnim artritisom primijetilo je da su sudionici koji su uzimali 500 mg kvercetina imali značajno smanjenu ranojutarnju ukočenost, bol i bol nakon aktivnosti.

Iako su ova otkrića obećavajuća, potrebno je više ljudskih istraživanja kako bi se shvatila potencijalna protuupalna svojstva kvercetina.

 

Može ublažiti simptome alergije:

Potencijalna protuupalna svojstva kvercetina mogu pružiti ublažavanje simptoma alergije.

 

Može imati učinak protiv raka:

Budući da kvercetin ima antioksidativna svojstva, on može imati i svojstva u borbi protiv raka.

 

Može smanjiti rizik od kroničnih poremećaja mozga:

Istraživanja sugeriraju da antioksidativna svojstva kvercetina mogu pomoći u zaštiti od degenerativnih poremećaja mozga, poput Alzheimerove bolesti i demencije.

Zapravo, istraživanja pokazuju da je kvercetin, a ne kofein, primarni spoj u kavi koji je odgovoran za svoje potencijalne zaštitne učinke protiv ove bolesti.

 

Može smanjiti krvni tlak:

Kvercetin može pomoći u smanjenju razine krvnog tlaka. Iako ova otkrića obećavaju, potrebno je više ljudskih ispitivanja kako bi se utvrdilo bi li spoj mogao biti alternativna terapija za visoku razinu krvnog tlaka.

 

Evo nekoliko drugih potencijalnih blagodati kvercetina:

  • Može pomoći u suzbijanju starenja - kvercetin može pomoći u pomlađivanju ili uklanjanju stanica koje stare i smanjiti biljege starenja.
  • Može pomoći u izvođenju vježbi - kvercetina može malo poboljšati izvedbu vježbi izdržljivosti.
  • Može pomoći u kontroli šećera u krvi - može smanjiti razinu šećera u krvi natašte i zaštititi od komplikacija dijabetesa.

 

Nemojte čekati, pravo je vrijeme i pravi je trenutak da otkrijete blagodati kvercetina. Trenutno ništa nije važnije od našeg zdravlja i zdravlja naših najbližih. Pazite na sebe, koristite proizvode radi prevencije, budite odgovorni i ostanite zdravi. :)

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.