Mogu li vam znanja o ajurvedskim došama donijeti milijun dolara?

Mogu li vam znanja o ajurvedskim došama donijeti milijun dolara?

Doše, ayurvedske doše, su energije koje se nalaze u ljudskom tijelu. Njihovim pravilnim balansiranjem, organizam dobiva željeni sklad.

Da vam odmah odgovorimo na pitanje iz naslova. Generalno govoreći, ne mogu. Naravno, postoje situacije u kojima bi ta znanja mogli naplatiti, ali to onda uključuje i hrpu drugih znanja.

Ono što vam znanja o 3 ajurvedske doše mogu donijeti je bolje poznavanje vlastitog tijela, drugačiji pogled na medicinu i još jedan kut razmišljanja.

Uzmite si vremena i otvorenog uma pročitajte što znamo o ajurvedi i došama. Ili nemojte. Vi birate!

 

Što je ayurveda i kakve doše?

Ayurveda je sustav tradicionalne medicine, koji potječe iz Indije. Riječ ayurveda je sastavljena iz sanskrtske āyus, što znači život i veda, što znači znanost, dakle u slobodnom prijevodu, ayurveda je znanost o životu. Ayurveda znanost o životu temelji na postojanju 5 elemenata (prostor, zrak, vatra, voda i zemlja), a njihove kombinacije nazivaju se doše.

Doše su psihofizičke energije koje kontroliraju funkcije tijela:

 

  • Vata. Odgovorna je za sve vrste pokreta, disanje, emocije, apsorpciju i izlučivanje hrane te rad živčanog sustava.
  • Pitta. Odgovorna je za probavu, krv, imunitet i vitalnost, hormonalne procese, tjelesnu temperaturu i inteligenciju.
  • Kapha. Koordinira anabolizam, opskrbljuje tijelo vlagom, odgovorna je za zdravlje, rast i održavanje organizma.

 

Svaka osoba u sebi ima sve tri doše, ali obično jedna ili dvije dominiraju. Jako rijetko se događa da su sve tri jednako dominante. Ovisno o tome koja doša dominira, razlikujemo i tri različita tipa tijela s posebnim psihofizičkim karakteristikama.

 

Kada se tek rodimo energetski smo nenarušeni?

Ako je vjerovati ovom sustavu tradicionalne medicine starom osam tisuća godina (prvi tragovi o ayurvedi sežu u 6000. godinu pr. n. e.), kada se rodimo naša energetska konstitucija je nenarušena, i to stanje prvobitne konstitucije naziva se prakriti. E, sada, postoji 10 mogućih varijanti prakriti:

 

  1. Vata. Vata dominira.
  2. Pitta.  Pitta dominira.
  3. Kapha. Kapha dominira.
  4. Vata-Pitta. Vata i Pitta dominiraju, ali Vata je nešto jača od Pitte.
  5. Pitta-Vata. Pitta i Vata dominiraju, ali Pitta je nešto jača od Vate.
  6. Vata-Kapha. Vata i Kapha dominiraju, ali Vata je nešto jača od Kaphe.
  7. Kapha-Vata. Kapha i Vata dominiraju, ali Kapha je nešto jača od Vate.
  8. Pitta-Kapha. Pitta i Kapha dominiraju, ali Pitta je nešto jača od Kaphe.
  9. Kapha-Pitta. Kapha i Pitta dominiraju, ali Kapha je nešto jača od Pitte.
  10. Vata-Pitta-Kapha. Sve tri doše jednako su dominante.

 

Nasuprot prakriti stoji vikriti - naša sadašnja, životom i svakodnevnim iskustvima oblikovana energetska konstitucija, koja predstavlja jedan drugačiji oblik od one izvorne konstitucije.

Ayurvedske metode liječenja i prevencije usmjerene su prema vraćanju čovjekove biofiziologije u prvobitno stanje, jer nesklad doša, prema Ayurvedi, rezultira bolešću.

Ideja s došama je da njihovim otkrivanjem u nama samima posvetimo posebnu pažnju vraćanju našeg vikriti u prvobitno stanje - prakriti. U kolikoj mjeri je to moguće i izvedivo zaključite sami, ali svakako bi trebali težiti balansu između želja, zdravlja i mogućnosti. Tu se svi možemo složiti.

 

Vata simbolizira prostor i zrak

Vata je jedna od tri doše koja nastaje od elemenata prostora i zraka, a prevodi se kao vjetar ili ona koja pokreće stvari.

Vata objedinjuje pokretačku snagu, osobine koje pokreću, mentalnu i fizičku aktivnost. Vata je energija koja se primarno nalazi u debelom crijevu, ali se može nalaziti i tu kostima, zglobovima, stopalima, nogama …

Vata je “krivac” za one zaboravljene rođendane, zadatke ili imena. Vata se puno brine, brzo hoda i koža joj je često suha, pogotovo zimi. Vata gel za tuširanje idealan je za suhu kožu.

 

Pitta spaja nespojivo: vatra i voda

Pitta je energija koja nastaje iz elemenata vode i vatre, a prevodi se kao ona koja kuha.

Energija je to probave i metabolizma. Sila koja kontrolira hormone, probavu, temperaturu, imunitet, osjećaj gladi i žeđi. Primarno se pitta nalazi u tankom crijevu, ali se može nalaziti i u limfi, krvi ili jetrima.

Pitta je samoljubljiva i precizna. Teško podnosi vrućine i zna biti eksplozivna. Ima prilično dobar apetit i voli papati, ne voli previše ljuto, ali voli ljuću hranu.

 

Ah! Sigurno svi poznajete barem jednu osobu kojom dominira pitta. :) Poklonite joj Pitta gel za tuširanje koji hladi i osvježava.

 

Kapha nastaje iz zemlje i vode

Kapha je energija koja nastaje iz vode i zemlje, a prevodimo je kao ona koja drži.

Kapha je doša koja se smatra najstabilnijom. Njena zadaća je podmazivanje i vlaženje tkiva, organa i zglobova. Odgovorna je za zdravlje i održavanje organizma. Kapha je kao najstarija sestra u velikoj obitelji.

Kapha je krupnije građe i sklona je debljanju, ali zato jako dobro spava i sve pamti. Rijetko se ljuti i iznimno je staložena, ima glatku nešto masniju kožu, jede jako sporo i obožava “lako ćemo” pristup svemu. Za kaphe među nama, napravljen je Kapha gel za tuširanje iz Maharishi Ayurveda tvornice kozmetičkih dodataka.

Bitno je napomenuti kako svaka osoba ima svoj vlastiti energetski potpis u obliku različitog omjera doša. Da bismo ostali zdravi, dužnost nam je održavati našu originalnu konstituciju (prakriti).

Možete pronaći hrpe online testova za utvrđivanje vašeg konstitucijskog tipa, ali oni često nisu djelotvorni. Ovaj tekst je informativnog tipa i savjetujemo vam da se svakako posavjetujete s liječnikom prije nego donesete zaključke o vašoj terapiji.

 

Pronađite vaš balans, ostanite u FitZoni!


Vezani proizvodi