Zdravlje svake žene! Menstrualni ciklus i ono što se smatra normalnim

Zdravlje svake žene! Menstrualni ciklus i ono što se smatra normalnim

Što je menstrualni ciklus i kako se on prati? Zašto je potrebno na vrijeme reagirati ako se primijete određene promjene u menstrualnom ciklusu? Pročitajte.

Već smo pisali o važnim ljudskim organima poput štitnjače, pluća i bubrega i njihovoj važnosti u zdravlju svake osobe.

Sad je na temu došla jedna od važnijih problema s kojima se suočava svaka ženska osoba. Prije ili kasnije sve djevojčice, djevojke, žene počinju svoju borbu s toliko teško izgovorljivom riječi - MENSTRUACIJA.

 

Što je menstrualni ciklus?

Svakog mjeseca tijekom godina između puberteta i menopauze, žensko tijelo prolazi kroz brojne promjene kako bi se pripremilo za moguću trudnoću. Ova serija događaja vođenih hormonima naziva se menstrualni ciklus.

Tijekom svakog menstrualnog ciklusa razvija se jajašce koje se oslobađa iz jajnika. Sluznica maternice se nakuplja. Ako se trudnoća ne dogodi, sluznica maternice se tijekom menstruacije ispušta i tada ciklus ponovno započinje.

Menstrualni ciklus žene podijeljen je u četiri faze:

 • menstrualna faza
 • folikularna faza
 • faza ovulacije
 • lutealna faza

Duljina svake faze može se razlikovati od žene do žene, a s vremenom se faze mogu mijenjati.

 

Menstrualni ciklus:

Menstrualni ciklus termin je koji se koristi za opisivanje slijeda događaja koji se događaju u ženskom tijelu dok se priprema za mogućnost trudnoće tijekom određenog perioda mjeseca. Smatra se da menstrualni ciklus započinje prvog dana razdoblja. Prosječni ciklus traje 28 dana; međutim, ciklus može trajati od 21 dana do oko 35 dana.

Korake u menstrualnom ciklusu pokreću porast i pad kemikalija u tijelu koje se nazivaju hormoni. Hipofiza u mozgu i jajnici u ženskom reproduktivnom traktu proizvode i oslobađaju određene hormone u određeno vrijeme tijekom menstrualnog ciklusa zbog kojih organi reproduktivnog trakta reagiraju na određene načine.

 

Menstrualni ciklus: što je normalno, a što nije?

Vaš menstrualni ciklus može puno reći o vašem zdravlju. Shvatite kako započeti praćenje menstrualnog ciklusa i što učiniti ako primijetite probleme!

Znate li kada vam je započela zadnja menstruacija ili koliko je trajala? Ako ne, možda je vrijeme da počnete obraćati pažnju.

Praćenje menstrualnih ciklusa može vam pomoći da shvatite što je normalno za vas i prepoznate važne promjene. Iako nepravilnosti u menstrualnom ciklusu obično nisu ozbiljne, ponekad mogu signalizirati zdravstvene probleme.

 

Što je normalan menstrualni ciklus?

Menstrualni ciklus, koji se računa od prvog dana jednog razdoblja do prvog dana sljedećeg, nije jednak za svaku ženu. Menstrualni protok može se javiti svakih 21 do 35 dana i trajati dva do sedam dana. Prvih nekoliko godina nakon početka menstruacije česti su dugi ciklusi. Međutim, menstrualni ciklusi imaju tendenciju da se skraćuju i postaju redovitiji kako dulje vrijeme imate menstruaciju.

Vaš bi menstrualni ciklus mogao biti redovit - otprilike jednake duljine svakog mjeseca - ili donekle nepravilan, a menstruacija bi mogla biti lagana ili teška, bolna ili bezbolna, duga ili kratka i još uvijek se može smatrati normalnom. U širokom rasponu, "normalno" je ono što je normalno za vas.

Imajte na umu da će uporaba određenih vrsta kontracepcije, kao što su kontracepcijske tablete, izmijeniti vaš menstrualni ciklus. Kad se približite menopauzi, vaš bi ciklus mogao ponovno postati nepravilan.

 

Kako mogu pratiti svoj menstrualni ciklus?

Da biste saznali što je normalno za vas, počnite voditi evidenciju menstrualnog ciklusa na kalendaru. Započnite s praćenjem datuma početka svakog mjeseca nekoliko mjeseci zaredom kako biste utvrdili redovitost menstruacije.

 

Ako ste zabrinuti zbog menstruacije, također svaki mjesec zabilježite sljedeće:

 • Datum završetka. Koliko obično traje menstruacija? Je li duže ili kraće nego obično?
 • Pratite protok. Čini li se lakšim ili težim nego inače? Koliko često trebate mijenjati sanitarnu zaštitu? Jeste li primijetili neki krvni ugrušak?
 • Abnormalno krvarenje. Krvarite li između razdoblja?
 • Opišite bilo kakve bolove povezane s menstruacijom. Osjeća li se jača bol nego inače?
 • Ostale promjene. Jeste li doživjeli neke promjene u raspoloženju ili ponašanju? Je li se nešto novo dogodilo u vrijeme promjena u vašim razdobljima?

 

Što uzrokuje nepravilnosti menstrualnog ciklusa?

Nepravilnosti menstrualnog ciklusa mogu imati mnogo različitih uzroka, uključujući:

 • Trudnoća ili dojenje. Propušteno razdoblje može biti rani znak trudnoće. Dojenje obično odgađa povratak menstruacije nakon trudnoće.
 • Poremećaji prehrane, ekstremni gubitak kilograma ili pretjerano vježbanje. Poremećaji prehrane - ekstremni gubitak kilograma i povećana tjelesna aktivnost mogu poremetiti menstruaciju.
 • Sindrom policističnih jajnika (PCOS). Žene s ovim uobičajenim poremećajem endokrinog sustava mogu imati neredovite mjesečnice, kao i povećane jajnike koji sadrže male kolekcije tekućine smještene u svakom jajniku, što se vidi tijekom ultrazvučnog pregleda.
 • Prerano zatajenje jajnika. Prerano zatajenje jajnika odnosi se na gubitak normalne funkcije jajnika prije 40. godine. Žene koje imaju prerano zatajenje jajnika mogu godinama imati neredovite ili povremene menstruacije.
 • Upalna bolest zdjelice (PID). Ova infekcija reproduktivnih organa može uzrokovati nepravilna menstrualna krvarenja.
 • Miomi maternice. Fibroidi maternice su nekancerozni izrasline maternice. Mogu izazvati obilne menstruacije i produljene menstruacije.

 

Što mogu učiniti da spriječim menstrualne nepravilnosti?

Nekim ženama upotreba kontracepcijskih pilula može pomoći u regulaciji menstrualnih ciklusa. Liječenje svih osnovnih problema, poput poremećaja prehrane, također bi moglo pomoći. Međutim, neke menstrualne nepravilnosti nije moguće spriječiti.

 

Osim toga, obratite se svom liječniku ako:

 • Menstruacije iznenada prestaju više od 90 dana - i niste trudni
 • Vaše menstruacije postaju neredovite nakon što su bile redovite
 • Krvarite više od sedam dana
 • Krvarite jače nego inače
 • Razdoblja su vam kraća od 21 dana ili više od 35 dana
 • Krvarite između razdoblja
 • Tijekom menstruacije imate jake bolove
 • Iznenada dobijete temperaturu i pozli vam

Nadamo se da ćete početi pratiti svoj menstrualni ciklus (ako to već ne činite) i shvatiti važnost brige o vlastitom tijelu.

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.