Vitamin C

Vitamin C

Gdje se nalazi najbogatiji prirodni izvor vitamina C? Zašto koristiti C vitamin iz prirodnog izvora? Jeste li znali da prirodni C vitamin nije isto što i askorbinska kiselina? Zašto je to važno?

Vitamini su izuzetno korisni za normalno funkcioniranje organizma a jedan od najvažnijih svakako je vitamin C. Koristan je za prevenciju kod prehlade i gripe, za jačanje imuniteta te je prirodni oksidans, vitamin C nezamjenjiv je za naše zdravlje. Vitamin C je neophodan za snažan imunitet, stvaranje kolagena, kalcifikaciju zuba i kostiju, zacjeljivanje rana, stvaranje hemoglobina, rast, te ostale metaboličke funkcije, a u prirodi se nalazi u svježem voću, povrću i njihovim sokovima.
 
Vitamin C koji se nalazi u prirodnom izvoru, voću i povrću nije isto što i askorbinska kiselina, inače sintetizirani oblik vitamina C za čiju se sintezu najčešće koristi glukoza dobivena iz GMO kukuruza. Askorbinska kiselina je djelić onoga što je stvorila priroda kada je stvarala vitamin C.
 
Prirodni C vitamin je kompleks u kojemu ćete pronaći askorbinsku kiselinu, ali i rutin, bioflavonoide, tirozinazu, koenzime i neke drugih kemijske spojeve koji zajednički čine jedan od najpotentnijih vitamina bez kojeg bi ljudski život bio nezamisliv. U prilog korištenja prirodnog C vitamina ide i podatak kako se prirodni C vitamin, nakon apsorpcije, u organizmu zadržava čak 48 sati dok se askorbinska kiselina zadrži samo dva sata.
 
Preporučena dnevna doza vitamina C za muškarce iznosi 90 mg, a za žene 75 mg. Trudnice i dojilje trebaju od 85-120 mg po danu, dok se pušačima preporučuje dodatnih 35 mg vitamina C po danu. Uzimanje vitamina C može ubrzati i smanjiti simptome i trajanje prehlade ili gripe, posebice kod ljudi koji ga ne uzimaju redovito. Dokazano je kako vitamin C poboljšava rad pluća te pozitivno djeluje na cjelokupni respiratorni sustav.
 

Najbogatijih prirodni izvori vitamina C su: 

Camu Camu, voće koje raste na grmovima uz rijeku Amazonu i sadrži veliku količinu hranjivih tvari i vitamina pa se zbog toga i zasluženo smatra supervoćem.
 
Šipak, plod grmolike Pasje ruže, s malim, oblim i ovalnim crvenim plodovima, svježi šipak je najjeftiniji i najbolji izvor vitamina C jer 100 g ploda sadrži 1700 mg vitamina C. 
 
Acai, bobice gorkastog okusa sadrži 15-22% dnevno preporučene količine vitamina C. 
 
Acerola, trešnja s Barbadosa, kroz povijest je bila cijenjena kao koncentrirani izvor vitamina C jer sadrži 1677 mg vitamina u 100 g ploda.
 
Aronija, vrsta bobica koja sadrži veliku količinu esencijalnih hranjivih tvari, vitamina i antioksidansa.
 
Amla, ili Indijski ogrozd bogata je prirodnim vitaminom C zbog koncentracije od 600 – 1800 mg vitamina C u 100 g ploda.
 
Citrusno voće, vrlo je poznat izvor vitamina C. Priče o mornarima iz 18. stoljeća koji su bolovali ili umirali od danas vrlo rijetke bolesti zvane skorbut govore o tome kako su na duga putovanja mornari sa sobom nosili citrusno voće i sokove kao prevenciju i pomoć protiv te bolesti.
 
Povrće, dobar izvor vitamina C su ½ šalice crvene paprike s 95 mg, ½ šalice kuhane brokule s 51 mg, ½ šalice prokulica s 48 mg, ½ šalice sirove brokule s 39 mg, ¾ soka od rajčice s 33 mg, ¼ šalice sirove zelene paprike s 30 mg, ½ šalice kuhanog kupusa s 29 mg, ½ šalice sirove cvjetače s 23 mg, ½ šalice kelja s 22 mg vitamina C.
 
Camu Camu je najbogatiji prirodni izvor C vitamina! Ima čak 60 puta više vitamina C od naranče.

Camu Camu (Myrciaria dubia) je voće koje nam dolazi iz prašuma Amazone a zbog izuzetno velike količine prirodnog izvora vitamina C, zaslužuje da ga uvrstite među favorite za zdravlje vašeg organizma. Ovo super voće sadrži velike količine antioksidansa i hranjivih tvari te pomaže u sprečavanju mnogih zdravstvenih tegoba.

Razlika između supervoća i običnog voća je ta što se u supervoću nalazi izuzetno velika količina vitamina, antioksidansa i hranjivih tvari, puno veća nego što je sadrži obično voće.

Prvenstveno zbog gotovo nevjerojatno velike količine prirodnog vitamina C kojeg Camu Camu sadrži (30-60 puta više od naranče), kao i zbog ostalih hranjivih sastojaka i vitamina, Camu Camu zaista možemo nazvati vitaminskom zvijezdom koja je zauzela broj jedan ljestvice po zastupljenosti vitamina C u voću. 

Poznato je da vitamin C ima brojne koristi za zdravlje našeg organizma. Istraživanja pokazuju kako vitamin C može pomoći pri ublažavanju tegoba kao što su: podizanje oslabljenog imuniteta, smanjivanje neželjenih učinaka izloženosti suncu (crvenilo, opekotine od sunca), parodontoze, poboljšanja vida, djelovanja na probleme s alergijama (astma, ekcemi, peludna groznica), zacjeljivanju rana i opekotina, smanjuje osjećaj suhih ustiju, smanjenje šećera u krvi, posebno kod dijabetičara te kod mnogih drugih problema: protiv oksidativnog stresa mozga, poboljšava funkcije mozga, kao prirodni antidepresiv, u prevenciji nastanka mrene, obnavlja kožu te djeluje antivirusno.

 

Camu Camu također sadrži i tiamin, riboflavin i nijacin, te je bogata bioflavonoidima. 

Izgledom velike bobice ili šljive a okusom podsjeća na hibiskus i borovnice, Camu Camu se gotovo nikad ne konzumira svježe jer je izrazito kiselog okusa već se suši i melje u prah. Taj prah se vrlo često miješa u smoothie ili voćne napitke, kako bi uz dodatnu hranjivu vrijednost bili ukusni.

Važno je napomenuti kako do danas nikakve neželjene posljedice uzimanja Camu Camu voća nisu zabilježene.

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.

Ostanite zdravi i educirani, ostanite u FitZoni!