Snažno u borbi protiv Candide

Snažno u borbi protiv Candide

Sikavica pomaže kod Candide

piše: Ivo Bačlija

Candida albicans, uvjetno patogeni organizam, stalno je prisutan u našem organizmu i kod zdravih osoba rijetko izaziva probleme. Do prekomjernog razmnožavanja ove gljivice obično dolazi uslijed narušavanja ravnoteže imunološkog sustava, a tada dolazi do ozbiljnih i neugodnih problema. Kandidaza se ne smije zanemarit, liječenje je nužno, često dugotrajno. No, i samo liječenje prate određene nuspojave, jer i kada ugibaju, gljivice candide su neugodne – u procesu  raspadanja, otpuštaju čak 79 različitih otrova, među njima su i etanol i acetaldehid. Ako u tom trenutku jetra nije spremna na brzu i učinkovitu reakciju, nastaju simptomi poznati kao Herxheimerova reakcija ili reakcija čišćenja:  glavobolja, mučnina, bolove u mišićima, groznicu, umor, smušenost.

 

Pomoć pruža sikavica

Pomoć nam u tom slučaju može pružiti biljka sikavica odnosno njezin plod koji sadrži silimarin kompleks – bioaktivnu tvar (flavononid) koja ozdravljuje i osnažuje jetru.

Aktivni sastojak sikavice silimarin čini skupina fitokemijskih komponenti poznatih kao flavonolignani. Te komponente pomaži jetri na više načina. Prije svega, silimarin stimulira sintezu proteina u jetri i na taj način pomaže da se oštećene stanice oporave kako bi dalje mogle obavljati svoju funkciju. Slijedeće, silimarin aktivno štiti stanice jetre jer omogućava i sudjeluje u izgradnji novih staničnih opni i na taj način sprječava ulazak otrova u stanicu. Treća značajna funkcija silimarina je da podržava rast novih stanica jetre.

 

Silimarin u svom najizvornijem obliku

Granulirane sjemenke sikavice su potpuno prirodan proizvod od sjemenki (ploda) sikavice. Granulat je dobiven mehaničkim postupkom, bez dodataka konzervansa, boja i drugih aditiva, ne sadrži alergene. Njegova moć sadržana je u cjelovitom silimarin kompleksu u sirovom nekristaliziranom obliku. Silimarin je čak 10 puta jači antioksidans od vitamina E. Osim što stanice organizma štiti od oksidativnog šoka, silimarin za 35% povećava razinu još jednog značajnog antioksidanta -  glutationa, odgovornog za čišćenje jetre od otrova i omogućava jetri da čisti krv.

Granulat sikavice je i prirodni izvor vitamina E (400mg/kg), a odlikuje se i visokim sadržajem nezasićenih masnih kiselima. Štiti, njeguje i snaži jetru, podržava pravilno funkcioniranje metabolizma i održava normalnu razinu kolesterola u krvi.

Sa svega 7 grama granulata sikavice dnevno jednostavno i učinkovito održavamo zdravlje jetre, koja je najvažniji metabolički organizam i ključna za opće dobro zdravlje organizma.

Granulat dodajemo našim uobičajenim obrocima, možemo ga umiješati u jogurt, voćni sok, kašu od žitarica, riže ili krumpira; dnevno preporučenu količinu (7 grama) možemo podijeliti u više obroka.

Kod težih oboljenja jetre (hepatitis npr.), oštećenja jetre uzrokovanih nepravilnom prehranom, alkoholom, lijekovima ili u slučaju trovanja, dobro je kroz dva tjedna uzimati do 18 grama granulata dnevno, zatim napraviti dvotjednu pauzu, kontrolirati stanje jetre, te po potrebi nastaviti konzumirati do 7 grama granulata dnevno.

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.

Ostanite zdravi i educirani, ostanite u FitZoni!