Je li mastika odgovor na gastritis?

Je li mastika odgovor na gastritis?

Mastika predstavlja snažnu, sigurnu i neškodljivu alternativu u tretmanu probavnog sustava.

Grčevi i nelagoda u želucu, problemi s probavom, gubitak apetita, bol u abdomenu, povraćanje i štucavica – sve su to neugodni simptomi povezani s gastritisom. Riječ je o akutnoj ili kroničnoj bolesti koju znanost opisuje kao ‘bolest modernog doba’, pritom misleći na to da se javlja kao posljedica konzumacije nezdrave i prerađene hrane, alkohola, kave, gaziranih napitaka, cigareta, lijekova, ali i izloženosti svakodnevnom stresu.

Konkretno, radi se o upali želučane sluznice koja može kulminirati od lagane upale sluznice do lezija i čireva na želucu i dvanaestercu i zato se otpočetka mora shvatiti ozbiljno. Za ublažavanje simptoma i liječenje gastritisa dostupan je široki asortiman konvencionalnih lijekova, a za mnoge nije potreban liječnički recept. No, iako će ublažiti simptome bolesti, takvi preparati ne mogu zagrepsti dublje ispod površine i otkriti uzročno-posljedične veze bolesti, koje ne moraju biti vezane samo uz probleme sa želucem.

 

Ljekovito bilje

Tu uskače holistički pristup koji promatra čovjeka kao cjelinu i traži uzrok problema u cijelom njegovom biću koristeći pažljivo kombinirane fitoterapeutike. Oni mogu ublažiti, ali i potpuno sanirati simptome gastritisa te bolesniku dati bolji uvid u to što se događa s njegovim organizmom. “Što se tiče ljekovitog bilja koje može pomoći kod gastritisa, izdvajaju se probiotici, lanene sjemenke, ulje noćurka, božarine i lana, cvijet njemačke kamilice i crnog sljeza, korijen bijelog sljeza i sladića, zelen stolisnik, list paprene metvice, matičnjak, đumbir, kurkuma i – mastika“, tumači urednica portala Naturala.hr i fitoaromaterapeutkinja Andrea Šitum.

 

Mastika kod gastritisa

“Mastika je, zapravo, smola koja nastaje zarezivanjem zimzelenog grma iz porodice pistacija (Pistacia lentiscus), tršlje, koje se već stoljećima upotrebljava kod liječenja probavnih problema. Dolazi s Mediterana i Bliskog istoka, a moderna su istraživanja potvrdila njenu učinkovitost kod ublažavanja simptoma gastritisa”, napominje fitoaromaterapeutkinja Šitum i dodaje kako mastika može smiriti upale i erozije želuca, inhibirati razmnožavanje te da djeluje antibiotski na Helicobacter pylori, bakteriju koja prouzrokuje infekciju. Također, ima protektivno djelovanje na crijeva i želučanu sluznicu, što je dokazano i placebo kontroliranom kliničkom studijom.

Primjerice, kliničke studije pokazuju da mastika ublažava tegobe vezane uz čir na želucu i dvanaesniku u samo četiri tjedna. Osim toga, studija iz 2010. dokazala je da mastika u prahu poboljšava simptome kod bolesnika s funkcionalnom dispepsijom, osjećaj boli i nelagode u gornjem dijelu trbušne šupljine, a 2015. je uvrštena u biljnu monografiju EU kao biljni lijek za taj poremećaj.

Isto tako, studija iz 2006. godine upućuje na to da se mastika može koristiti kao netoksično sredstvo za liječenje zadaha iz usta i bolesti desni, kao što je paradontoza.

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.