Kako se zdravo hraniti i na poslu?

Kako se zdravo hraniti i na poslu?

Stvorite naviku planiranja zdrave prehrane za posao

Zdrava prehrana na poslu izazov je kojeg ne odlučujemo lako prihvatiti. Planirajte si obroke, a u vrlo kratkom periodu stvorit ćete naviku organizacije.

Nemate vremena za sebe? Stavljate sve ispred sebe i lagano vidite na sebi prve znakove umora, debljanja, osjećate se tromo, ljutito i sl.?

Vrijeme je da kažete STOP! i sebe postavite na prvo mjesto, barem što se tiče prehrane. Težak poslovni ritam puno puta ne ostavlja previše vremena za razmišljanje o prehrani koja je ključ postizanja osjećaja zadovoljstva? Nemamo li zaista vremena zdravo se hraniti i na poslu?

Često, kao jedini izlaz, biramo upravo nutritivno siromašne namirnice od bijelog brašna, punih masnoće ili s mnogo šećera i soli. U tom trenutku zadovoljit ćemo svoju potrebu za gladi, međutim vrlo brzo ponovno ćemo biti gladni.

 

Savjeti za zdravije obroke na poslu:

1.   Doručak kod kuće

Svi govore o tome koliko je doručak važan obrok u danu te da se nikako ne bi smio preskakati. Svu potrebnu energiju za dobar početak dana dobit ćemo upravo putem doručka. Idealan plan je kad bi mogli isplanirati doručak za cijeli tjedan unaprijed pazeći pritom na njegovu hranjivost.

Također, ako ne možete jesti “čim otvorite oči” ponesite doručak u ured, zajedno sa zdravim grickalicama koje će vam utažiti povremene nalete glad (orašasto i suho voće, banane i sl.).

 

1.   Smanjen unos kave

E da! Dobro ste pročitali. Potrebno je smanjiti unos kave pogotovo ako u nju stavljate šećer ili vrhnje jer je to lakši način za premašiti preporučeni dnevni kalorijski unos. Uz to, kava sadrži kofein koji vam može, u većem unosu, donijeti određene zdravstvene probleme. Ako ste jedan od “kavopija” svakako za početak pokušajte lagano smanjiti njen unos jer jedna šalica je sasvim dovoljna.

 

1.   Veći unos vode

Preporučena dnevna količina vode je minimalno litra i pol do dvije, a sav unos preko toga je puno bolji za organizam. Time ćete učiniti uslugu svom zdravlju, a i zasititi svoj organizam. Glad općenito možete utažiti čašom vode čime ćete odmah osjetiti olakšanje. Izbjegavajte gazirana pića, na stolu uvijek imajte vode.

 

1.   Raspoređivanje obroka

Redovito kod kolega tražite nešto za “prigristi”? To nije ništa loše, međutim dobro je kada bi si veće obroke rasporedili na nekoliko manjih. Rasporedite obroke koje ste donijeli sa sobom. Što to konkretno znači? Pa ako doručkujete na poslu, dio pojedite odmah, a dio kasnije. Isto tako i s ručkom, dio pojedite odmah, a dio kasnije. Između obroka svakako utažite glad zdravim grickalicama, čokoladicama i orašastim plodovima.

 

1.   Ručak neka bude zdrav

Ovdje je potrebna samodisciplina. Ako svaki dan od kuće ponesete ukusan i zdrav ručak, salatu s mesom ili jajima ili nešto od jučerašnjeg ručka svakako će vam svaki obrok biti sve zdraviji i naviknut ćete se na takvu prehranu. U svakom slučaju, vaša prehrana kod kuće u većini je slučajeva zdravija od fast food-a za koji biste se odlučili na poslu. Ono što je vrijedno istaknuti, da dođete u period kad vam se ne da ništa pripremati kod kuće, možete neki zdravi obrok naručiti jer danas je ponuda sve bogatija zdravim dostupnim obrocima.

Nije uvijek lako priviknuti se na zdraviju prehranu, planirati obroke i ograničavati se dok tijelo žudi za sočnom hranom. Međutim, malim koracima i sitnim vlastitim ograničenjima možemo poboljšati svoju prehranu i na poslu, na kojem provodimo većinu dana te si osigurati zdrave i hranjive obroke.

Uvijek negdje kraj sebe imajte zdrave grickalice poput oraščića, povrća, voća. Ako u uredu imate hladnjak svakako si u njega možete staviti voćke koje će vam uvijek biti nadohvat ruke, zobene pahuljice, jogurte i sl.

Ako posjedujete malu kuhinju koju dijelite s ostalim kolegama, u prikladnim posudicama svakako si možete držati očišćenu salatu, mrkvu, papriku, rajčice - povrće i voće koje se može odmah jesti, a nutritivno je vrijedno za organizam.

Obroke je važno prilagoditi vlastitim dnevnim aktivnostima. Računajući radno vrijeme, obiteljske aktivnosti i ostale aktivnosti koje će vam uzeti vrijeme tijekom dana - prema tome prilagodite svoje obroke.

Budite ustrajni! Nemojte odustajati na prvom iskušenju koje će vam se dogoditi. Svaka mala promjena vodi do postizanja određene navike. Kako tjedni budu odmicali tako će vaše planiranje obroka biti sve lakše. Promjena prehrane na poslu kao krajnji rezultat imat će pozitivan učinak na vaše zdravlje, izgled, ali i novčanik!

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.