Hladno prešano ulje uljane repice za kuhanje, prženje i pečenje bez štetnih transmasti.
Naime, kod većine hladno prešanih ulja već se na temperaturama od osamdeset stupnjeva stvaraju štetne transmasti. Jedno od boljih i jeftinijih rješenja je repičino ulje, budući da nam njegova visoka točka dimljenja omogućuje da puno toga na ovom ulju možemo peći i pržiti, a da se pri tome ne unište njegova nutritivna svojstva i da se ne stvore loše transmasti.
Repičino je ulje bogato oleinskom kiselinom koja pripada grupi omega-9 jednostruko nezasićenih masnih kiselina, a njenim se prisustvom u hrani ne povećava udjel omega-6 masnih kiselina. Obzirom da je repičino ulje relativno bogato i omega-3 masnim kiselinama i zahvaljujući činjenici da sadrži do 14% vrijedne alfa- linolenske kiseline, preporučeni omjer omega-6 i omega- 3 masnih kiselina ostaje u idealnom omjeru 3:1, što je u skladu s preporukama Europske agencije za sigurnost hrane.
Ovakav omjer nažalost ne osiguravaju ulja izrazito bogata linolnom kiselinom koja pripada grupi omega-6 masnih kiselina (primjerice sezamovo, suncokretovo, sojino, bučino ili ulja kukuruznih i pšeničnih klica) k tome, za valjanost ulja u tavi i loncu bitna je i točka dimljenja, koja je kod repičinog ulja u odnosu na većinu hladno prešanih ulja, uključujući i maslinovo, daleko najveća. Uz izvrstan omjer nezasićenih masnih kiselina, hladno prešano repičino ulje možemo nazvati omega – 3-6-9 balansom, dobrim za srce, odličnim u kuhinji.
Repičino ulje koristimo za:
- zdravo pečenje, prženje i kuhanje hrane
- pripremu umaka i salata
Pored toga, ono nije znatno skuplje od štetnih rafiniranih ulja s čijim svakodnevnim korištenjem ugrožavamo zdravlje i povećavamo rizik od mnogih oboljenja.
Repičino ulje proizvodi se:
- bez aditiva
- bez filtracije i centrifugeiranja
- bez rafiniranja
- bez heksana
Takvim načinom proizvodnje proizvodi se repičino ulje koje osim omega kiselina sadrži i ostale nutritivne tvari poput klorofila, organski vezanog tokoferola i fenolnih spojeva.
Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.