Ojas (čita se ođas) prema ayurvedskoj znanosti predstavlja izvor životne energije kod ljudi i ključ je za dugovječnost
izvor: Kuća zdravlja
Prehrana jako utječe na zdravlje i energiju tijela. Procesirana hrana (junk food) i hrana s visokim udjelom šećera i konzervansa ne djeluje pozitivno na ljudsko tijelo, koje se razlikuje kod svakog pojedinca, zahtjeva prilagođenu prehranu i aktivnosti prema tipu organizma, tj. doši koja prevladava.
Ojas je u starim civilizacijama poznat kroz prošlost, gdje se već dugo istražuje preko ayurvede, znanosti stare više od 5000 godina. Ayurveda govori o tome da svako tijelo ima svoj ritam i svoju povezanost s prirodom, a biologija je dokazala kako su proteini i enzimi u našim organizmima zaista različiti i individualni. Ayurveda smatra potrebnim da optimiziramo svoju prehranu, tako da pokrenemo ljekovite mehanizme u tijelu i udovoljimo enzimima i proteinima koji se nalaze u našem organizmu, dajući im elemente koji ih čine zdravim i dugovječnim.
Što je ojas?
Ojas se može prevesti kao esencija vitalnosti, a radi se o energiji koja je uvelike zaslužna za ljudski imunitet, snagu, izgled, sreću i dobro raspoloženje. Slab ojas u tijelu dovodi zdravlje u opasnost, jer tada imunitet slabi i čini tijelo podložnim na razne bolesti. Ayurveda poučava kako da prepoznamo stanje svog ojasa i kako da ga poboljšamo.
Znakovi visokog i zdravog ojasa su:
- zdrava i sjajna koža
- svjetlucave oči
- jaka fizička snaga
- nepostojanje problema s organima (glavobolje, trbobolje i slično)
- dobar imunitet
- dobro raspoloženje
- mladoliki izgled, bez obzira na godine
Ljudi s visokim ojasom mogu se dobro fokusirati, nemaju probleme s koncentracijom i kreativnosti, te se osjećaju sretno i zadovoljno.
Znakovi lošeg i oslabljenog ojasa su:
- suha koža ili problematična koža
- hladne ruke i noge
- osjetljivost na zvuk i svjetlost
- bol u mišićima i zglobovima
- čest umor
- česte bolesti
- anksioznost
- manjak fokusa
- zbunjenost
- manjak samopouzdanja
- negativan stav
Prehrana za ojačavanje ojasa
Kako bi tijelo bilo zdravo i ojačalo ojas, potrebno je redovno unositi neke hranjive tvari u njega. Neke od namirnica koje pojačavaju ojas su:
- avokado
- banana
- datulja
- smokva
- batat
- tofu
- orašasti plodovi
- žitarice
- zeleno povrće
Sve ove namirnice pozitivno djeluju na organizam i ojačavaju ojas.
Mnoge stvari djeluju negativno na ojas. Za održavanje ojasa jakim, preporučljivo je izbjegavati:
- suhu i konzerviranu hranu
- zamrznuto
- prženo
- alkohol i druge stimulanse
- rafinirani šećer
- rafinirano brašno
- toksične namirnice
- toksične navike
- ostale proizvode koji su jako procesirani
Također, plavo svjetlo koje dolazi iz svih vrsta ekrana – mobiteli, kompjuteri, tableti, čak i gradski električni plakati, mogu negativno djelovati na ojas.
Kod maksimiziranja kvalitete prehrane, ljudima pomaže ayurvedski liječnik ili osoba koja poznaje ayurvedsku medicinu. On će prema tipu doše koja prevladava u određenom tijelu, znati koje bi namirnice osoba trebala konzumirati i koje najviše odgovaraju. U većini slučajeva, namirnice koje ljudi najviše vole i koje im ne stvaraju probavne probleme, su one koje bi trebali više konzumirati.
Za ojačavanje ojasa dobro je i zlatno mlijeko koje zapravo i nije samo mlijeko, već mlijeko obogaćeno kurkumom, đumbirom, medom i kokosovim ulje ili gheejem.
Kako ojačati ojas?
Na ojas ne djeluje samo prehrana već i način života.
Kako bi ljudi održali životnu energiju – ojas u balansu, ovo su neke stvari na koje treba obratiti pozornost, pa tako Ojas pojačava:
- druženje s pozitivnim ljudima
- prakticiranje yoge i tjelovježbe
- odmaranje i adekvatan san
- fizički dodir s drugim ljudima
- dizanje u zoru
- raniji odlazak na spavanje
- općenito zdraviji način života
Često se ojas povezuje s probavom i načinom na koji se hrana u našem tijelu ponaša. Sve se više intenzivno promatra povezanost mikroba crijeva s našim zdravljem općenito. Danas se ojas istražuje i vjeruje se da postoji velika povezanost s plodnošću, kao i mentalnim zdravljem, stoga je važno da svaka osoba koja želi znati više o prirodnom zdravlju u fond svog znanja uključi i znanje o ojasu.