Moje tijelo je moje djelo

Moje tijelo je moje djelo

Pametnim odabirom prirodnih molekula značajno utječemo na na funkcionalnost i vitalnost organizma.

Regulacija tjelesne težine, fizička aktivnost, nepušenje, pažljiv odabir prehrane i rehidracija su imperativ i temelj brige o zdravlju, no je li to dovoljno?

Ovdje nećemo govoriti o stilu života koji podrazumijeva dobro zdravlje, ovdje ćemo govoriti o najboljim prirodnim ljekovitim molekulama, gdje se one prirodno nalaze i kako djeluju te mogu li prevenirati bolest ili liječiti.

U posljednjih dvadesetak godina ubrzano se razvija posebna grana medicine, takozvana antiaging medicina usmjerena na sprječavanje preuranjenog starenja, produljenje života i prevenciju različitih bolesti. Proces starenja je fiziološki mehanizam i pritom nezaustavljiv, no današnjem suvremenom čovjeku su na raspolaganju mnogi mehanizmi koji pomažu da ostane vitalan, zdrav i da doživi duboku starost, a da pritom izgleda i osjeća se dobro.

 

Najisplativije prirodne molekule

Najisplativije prirodne molekule su molekule koje imaju akntioksidativno, antiupalno i antikancerogeno djelovanje. To su prirodne molekule koje dokazano utječu na usporavanje ili sprječavanje procesa bolesti, a u potpunosti su adaptivne našem organizmu.

Omega 3 masne kiseline esencijalni su nutrijenti i nužno ih je unijeti u organizam. One su početna sirovina za stvaranje parakrinih hormona i enzima. Njihov pozitivan učinak dokazan je na preko 30 000 pacijenata godišnje kojima je izmjerena koncentracija omega 3 masnih kiselina u krvi, gdje pacijenti sa višom koncentracijom imaju smanjenu ukupnu smrtnost, a posebice kod koronarnih bolesti.

Omega 3 kiseline iz hladno prešanih ulja su kod ispitanih umanjili biokemijske upalne biljege. Omega 3 masne kiseline također pospješuju mršavljenje tako što potiču na rad enzim za izgaranje masnih stanica.

Vitamin E, odnosno tokoferol je na glasu kao vitamin mladosti jer neutralizira proces starenja svojim snažnim antioksidacijskim potencijalom. On doprinosi općem zdravlju i vitalnosti čitavog organizma. Važan je za stvaranje eritrocita a sprječava taloženje naslaga na arterijama i njihovo sužavanje. Doprinosi umanjenju stresa i PMS-a te blagotvorno djeluje na psihu.

Omega 3 kiseline i prirodni tokoferol, odnosno vitamin E možemo pronaći u prirodnom obliku u ulju Boljeg ili divljeg lana. Hladnim cijeđenjem sjemenki biljeg ili divljeg lana dobiva se ulje s preko 50% višestruko nezasićenih masnih kiselina. Najviše ima alfa-linolenske, odnosno omega 3 kiseline. To je zdravo, prirodno i hranjivo hladno prešano ulje a njegovim dugoročnim korištenjem promjena zdravstvenog, fizičkog i estetskog stanja organizma je neupitna.

Silimarin je aktivna supstanca koja obnavlja jetrene stanice i potiče njihov rast. Najvažnije je da silimarin povećava razinu glutationa, najvažnijeg antioksidansa koji stvara naše tijelo.

O manjku glutationa  najbolje govori njegova uloga u raznim ljudskim bolestima:

  • upalne bolesti (artitis, lupus, vaskulitis…)
  • ishemijska oboljenja (ishemijska bolest srca, cerebrovaskularni inzult…)
  • neurološka oboljenja (multipla skleroza, Parkinsonova bolest, Alzeheimerova bolest…)
  • hipertenzija i mnoga druga stanja

Zbog svoje metaboličke funkcije jetra je posebno osjetljiva na oksidacijski stres. Također, više od 900 lijekova je povezano s oštećenjem jetre. Primjerice, neki uobičajeni lijekovi poput paracetamola provjereno štete jetri. Silimarin iz biljke sikavice je primjer fitokemikalije koja sprječava vezanje štetnih tvari na jetrene stanice. Mehanizmi silimarina koji pružaju hepatoprotektivan učinak su antioksidacijsko djelovanje, poboljšanje detoksikacije i zaštita od gubitka glutationa.

Iz tog silimarin postaje važan čimbenik u očuvanju zdravlja i vitalnosti. Sirovi, cjeloviti silimarin kompleks nalazimo u Granulatu sikavice. To je prirodni pripravak dobiven mehaničkim postupkom, bez konzervansa, boja i drugih aditiva.

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.

Ostanite zdravi i educirani, ostanite u FitZoni!