Funkcionalni medovi - dar prirode!

Funkcionalni medovi - dar prirode!

Funkcionalni medovi pravo su čudo iz prirode čije blagotvorne učinke tek otkrivamo.

Med se koristi od davnina kao dio tradicionalne medicine. Vjerovanje da je med hranjiva tvar, lijek i mast prenijelo se u naše doba. Nekoliko aspekata njegove uporabe ukazuje na to da ima antibakterijske funkcije te da ima određene antioksidativne, protuupalne i antivirusne komponente.

Dugo vremena u ljudskoj povijesti bio je jedini zaslađivač, sve dok ga industrijska proizvodnja šećera nije počela mijenjati u periodu oko 1800. godine. U dugoj ljudskoj povijesti med nije bio samo hranjiva tvar, već i lijek.

Čak jedna grana medicine, koja se je razvila posljednjih godina, nudi liječenje mnogih bolesti medom i ostalim pčelinjim proizvodima. Glavni šećeri su monosaharid, fruktoza i glukoza. Osim dva monosaharida, otkriveno je oko 25 različitih oligosaharida. Med sadrži oko 0,5% proteina, uglavnom enzima i aminokiselina.

Med sadrži brojne druge elemente u tragovima. S nutricionističkog gledišta, minerali krom, mangan i selen od prehrambene su važnosti, posebno za djecu u dobi od 1 do 15 godina.

Provedeno istraživanje dokazuje važnost meda kao zdrave hrane i izvora antioksidansa. Funkcionalna hrana novo je područje u prehrambenoj znanosti, a zbog njene popularnosti sve više raste i kod zdravstveno osviještenih potrošača.

Sadašnji trendovi u prehrambenoj industriji temelje se na konceptu da zdrava hrana predstavlja zdrav duh i tijelo sklono aktivnosti, pretpostavljajući dulji životni vijek za pojedinca. Čak i više, nutricionisti preporučuju raznoliku i uravnoteženu prehranu u svim aktivnim principima potrebnim čovjekovu tijelu.

Kao rezultat toga, potrošača je sve više i više zainteresiranih za blagotvorne učinke hrane na zdravlje, cijeneći kvalitete koje nadvladavaju hranjive vrijednosti i organska svojstva hrane.

Ovu kvalitativnu prednost osigurava funkcionalna hrana. Funkcionalna hrana dio je svakodnevne prehrane i sadrži jednu ili više komponenata s dokazano blagotvornim učinkom na fiziološke funkcije organizma.

Važnost hrane bogate različitim nutritivnim vrijednostima bila je općenito prihvaćena nakon što se dokazalo da jednolična prehrana može dovesti do nestašice u bitnim hranjivim sastojcima i razvoju te do poremećaja u prehrani. U suvremenom svijetu učestalost kroničnih bolesti poput pretilosti, hipertenzija, dijabetesa, ateroskleroza i raka debelog crijeva se značajno povećala posljednjih godina i postoje naznake da ova događanja imaju utjecaj na promjene prehrambenih navika pojedinaca.

Kao reakcija na ove spoznaje, industrija hrane započela je s proizvodnjom koja sadrži prikladnu količinu bioaktivnih spojeva što značajno smanjuje rizik od bolesti. Pčelinji proizvodi su prepoznati od antike kao vrlo vrijedan hranjivi resurs.

 

Nutritivna i terapijska vrijednost meda kao funkcionalne hrane

Med i njegovi fitokemijski sastojci, od kojih neki vjerojatno potječu iz propolisa, imaju funkcionalno značenje u zaštiti medonosnih pčela od mikroorganizama, toksina i stresa, kao i u regulaciji razvoja i dugovječnosti odraslih.

Poznato je da su med, pelud, pčelinji kruh i matična mliječ vrijedan izvor hranjivih sastojaka: proteina, saharida, masti, mineralne soli i vitamina, organske kiseline, hormona, itd.

Također biološki aktivni spojevi poput fenolnih kiselina, flavonoidi i karotenoidi značajno povećavaju njihovu terapijsku vrijednost za poboljšanje borbene sposobnosti tijela i degenerativne naklonosti poput: raka, ateroskleroza, kardio-cerebro bolesti, imunološki oslabljenog sustava, Parkinsonove bolest i Alzheimer te prerano starenje tijela.

Funkcionalni medovi na mnogobrojne načine štite i obogaćuju organizam čovjeka te podižu imunitet. Miješanjem sa sjemenkama i ljekovitim biljem dobivaju se dodaci prehrani na bazi meda koji su prirodni te bez konzervansa i dodanih aditiva.

Može se opravdano očekivati ​​da svojstva meda s različitih mjesta trebaju biti drugačija.

Uz funkcionalne medove priroda ulazi u dom svakog od nas te nas štiti u različitom periodu godine. U proljeće i ljeto od alergija, u jesen i zimu od virusa i bakterija, a kada se svemu tome još pridoda trenutna situacija onda je zaštita prirode jedino što nam treba.

Pronađite svoju sigurnost u prirodi svojeg doma, osigurajte si kvalitetne funkcionalne medove uz koje ćete se lako suprostaviti svim nadolazećim nedaćama.

 

Nadamo se da ćete prihvatiti sve benefite funkcionalnih medova i krenuti ih koristiti više nego prije! :)

 

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.

Čuvajte svoje zdravlje, ostanite u Fitzoni.