Kisikom i omegama do zdravlja

Kisikom i omegama do zdravlja

U svojoj knjizi The Hidden Story of Cancer (Skrivena priča o raku) prof. Brian Scott Peskin kaže da se rak i bolesti srca mogu spriječiti uzimanjem prekusorskih omega -6 i omega -3 masnih kiselina (EMK) u omjeru od minimalno 1:1 do 2,5 : 1 , uz određene vitamine i minerale.

piše: Ivo Bačlija

Ova knjiga se u velikoj mjeri zasniva na istraživanjima dr. Otta Warburga koji je za provedeno istraživanje o respiratornih enzimima, vitaminima, (koje danas nazivamo koenzimi) i mineralima koji su tijelu potrebni za iskorištavanje kisika u stanicama, 1931. godine dobio Nobelovu nagradu.  Dr. Wartburg se smatra najvažnijim kemičarem dvadesetog stoljeća, a najpoznatiji nam je po teoriji kiselosti i lužnatosti organizma, gdje je ova prva, lužnatost, preduvjet dobrog zdravlja.

 

Primarni uzrok raka

Dr. Otto Wartburg otkrio je i jasno utvrdio da je primarni, najosnovniji uzrok raka nedovoljan ulazak kisika u stanicu (hipoksija). Eksperimentalno je utvrdio da je već 35 % -tna inhibicija respiracije kisika dovoljna za izazivanje transformacije staničnog rasta koja onda dovodi do raka. Jednostavno kazano, samo jedna trećina kisika manje u našim stanicama i dobivamo rak.

Nažalost, vježbanje ili šetnja po svježem zraku tu neće puno pomoći, dr. Wartburg kaže da kisik jednostavno nije dovoljan jer do razvoja raka dolazi i u prisutnosti slobodnog plinovitog atmosferskog kisika. Problem je u tome što taj kisik možda ne prodire u dovoljnoj količini u rastuće tjelesne stanice, ili respiratorni apoenzimi rastućih tjelesnih stanica nisu u dovoljnoj mjeri zasićeni kisikom. Čovjek dnevno udahne 17 000 puta i sigurno je da pri tome udahnemo sasvim dovoljno kisika. Problem očito leži negdje drugdje.

 

Magneti za kisik

Tijelo zahtijeva posebne masti koje pored ostalih važnih funkcija omogućuju da dovoljno kisika stigne do stanica kroz stanične membrane. Te esencjalne masne kiseline (EMK) moraju se svakodnevno unositi u organizam hranom ili određenim uljima jer ih naše tijelo ne može samo proizvesti. Postoje dva “matična” prekusorska oblika esencijalnih masnih kiselina koje našem tijelu omogućuju da iz njih proizvede sve što mu je potrebno, razne derivate EMK-a. To su prekusorska omega-3 ili alfa linolenska kiselina (ALA) i prekusorska omega-6 linolna kiselina (LA).

Važno je znati da su ove prekusorske esencijalne masne kiseline magneti za kisik koji će zahvaljujući njima dospjeti do svake stanice našeg organizma.

Njih praktično nema u “razvikanom” maslinovom ulju koje obiluje omegom 9 koju tijelo ionako samo stvara u dovoljnoj količini, a višak ove oleinske kiseline zapravo narušava tanku ravnotežu između prekusorske omega-6 i omega-3. Isto vrijedi i za kokosovo ulje i suncokretovo jer nemaju najbolji mogući omjer ovih masnih kiselina u odnosu od 1 : 2,5 u korist prekusorskih omega 6 kiselina. Pravilan omjer ovih “magneta” za kisik na staničnoj razini naći ćete samo u hladno prešanom ulju crnog kima i izrazito stabilnom ulju cameline sative tzv. Boljeg ili divljeg lana. 

Nije rješenje ni u ribljem ulju u kapsulama jer sadrži velike količine derivata omega- 3 a nama je po profesoru Peskinu potrebno da se većina prekusorskih omega 3 i 6  masnih kiselina nađe u neprerađenom – prekusorskom obliku  obliku u staničnim membranama i tkivima. Problem je što komercijalna prerada hrane i rafiniranje ulja uništavaju ove prekusorske oblike esencijalnih nam omega kiselina.

Zato, kao zaključak, bez obzira koliko kisika udišete ili vježbate, ukoliko nemate odgovarajuće funkcionalne esencijalne masne kiseline u odgovarajućem navedenom obliku i omjeru, vaše stanice neće biti u stanju asimilirati dovoljno kisika i u tolikoj mjeri koliko ga je manje, toliko ste bliži raku.

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.

Ostanite zdravi i educirani, ostanite u FitZoni!