Nešto je u zraku…..

Nešto je u zraku…..

Ove godine počelo je ranije. Da li je ovo„globalno“ zatopljenje, zapravo samo uvod u novo ledeno doba ili ne, sad i nije toliko važno.

U svakom slučaju već krajem prvog mjeseca zrak je bio pun cvjetnog praha lijeske. To je donekle normalno, ali ubrzo su procvale i joha, topola, neke vrste vrba….Pri tome su zbog toplog vremena  skraćene fenološke faze cvjetanja pojedinog bilja, te je ono intenzivnije, a  cvjetnog praha u zraku je više no inače. Uglavnom, sezona alergija je  počela, a ono najgore, ambrozija nas tek čeka….Pravo rješenje ovog problema je desenzibilizacija…

 

Od hrane bogova do prokletstva

Ista ta ambrozija se zbog svog, zapravo savršenog nutritivnog sastava često kroz povijest nazivala i hranom bogova sa Olimpa. I stvarno, to sitno zrnce ambrozije sadrži sve amino kiseline, vitamine i minerale, te se čak razmatra njena uporaba kao vrijedna dopuna hrani kozmonauta u svemiru. Nije slučajno da je Sveti Ambrozije zaštitnik pčela i pčelara. Pčele jako cijene ovu biljku i moguće je da se u nekim vrstama meda nađe dosta cvjetnog praha ambrozije, što bi za neke alergičare moglo predstavljati ozbiljan problem. Pod mikroskopom, peludna zrnca ove biljke su puno manja u odnosu na druge vrste peludi, ali svejedno, jak su alergen. Možda je uzrok i u tome  što ova biljka nije autohtona. Do nas je stigla Amerike „tek“ prije nekih petstotinjak godina što očito nije bilo dovoljno da se na nju priviknemo. Porastu alergija doprinijeli su i kontinuirani stres, hormoni, aditivi, konzervansi, pesticidi i sve ono što svaki dan hranom unosimo u svoj organizam.

Desenzibilizacija

Ako je već pelud ambrozije tako dobra kao hrana, onda je na taj način trebamo i unositi u organizam i tako se desenzibilizirati, privikavati na nju i njen cvjetni prah. Jednostavno, prije no što se ona pojavi u zraku, prije no što je udahnemo, jedno vrijeme je trebamo jesti. Poliflornom, (višecvjetnom) medu koji je sakupljan od početka cvjetanja lijeske, topole,vrbe, trava, korova, ali i ambrozije, pa sve do bršljana dodano je sjeme crnog kima.  Ono sadrži timokinon, eterično ulje koje širi bronhije a uz to je djeluje blagotvorno i na našu sluznicu, te se lako uzima oralno.  Osim cvjetnog, postoji i tzv, medljikovac, med koji pčele sišu sa lisnih ušiju koje napadaju list hrasta i takav med ne sadrži cvjetni prah.

Ulje crnog kima

Ipak kad nam zasuze oči i počnu problemi sa akutnom alergijom na određenu vrstu cvjetnog praha, pomaže samo hladno prešano ulje crnog kima. Ono sadrži velike količine timokinona koji širi bronhije i tako omogućuje nesmetan dotok kisika u pluća. Naravno uvjet za to je da imate dovoljno željeza odnosno hemoglobina koji će taj kisik dalje transportirati kroz organizam. Važne činjenice o ulju su da djeluje protuupalno zbog visokog sadržaja alfa linolenske masne kiseline, da potiče stvaranje tzv. T – limfocita koji jačaju imunitet a zovu ih još i  „ubojicama“  svih vrsta mutiranih, bolesnih stanica. Osim toga ulje crnog kima je i jak antiseptik, a osim baktericidnog i fungicidnog ima i jako protuvirusno djelovanje. Dobro je ulje crnog kima, uzeti mjesec dana prije očekivane cvatnje bilja na čiju pelud smo alergični, a do tada i nakon tog perioda uzimajte funkcionalni med da se desenzibilizirate i uz malo sreće prestanete biti alergični. Nije loše ni tijekom jeseni i dijelom zime uzimati ovaj pripravak jer na taj način navikavamo organizam na alergene.

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.

Čuvajte svoje zdravlje, ostanite u Fitzoni.