Za svaki komad kolača, pečenke ili čašice previše, jetra će oslikati na našem licu podočnjake, koža i kosa izgubiti će sjaj.
piše: Ivo Bačlija
Jetra je i „ zlopamtilo“, ne oprašta lako, i kad ova najveća žlijezda našeg tijela nije u dobroj formi, nismo ni mi, te postajemo umorni i mrzovoljni. Jedino što nam preostaje je detokcikacija.
I ovdje naravno vrijedi pravilo da je bolje spriječiti nego liječiti, ali realno, blagdani nisu bili vrijeme u kojem ćemo se odricati. Kako se ipak sačuvati od prevelikog unosa šećera i masti? Kako se brzo i na prirodan način detoksicirati? Mi mislimo da i za ovaj problem postoji priroda, a ona uvijek ima rješenje.
„Piskavica plus" za komad torte minus
Iz osobnog iskustva znamo da ste pretjerali ako ničim drugim, sa kolačima. Problem leži u tome što zamamne slastice blagdanskog stola u sebi kriju šećer. Stara izreka kaže : „Šećer dolazi na kraju „ ali u praksi on je i početak i kraj, jer evo što se događa kad pojedemo komad torte previše:
- Šećer u krvi naglo poraste, a onda:
- Tijelo (gušterača) luči sve više i više inzulina kako bi s tim naglim porastom šećera u krvi moglo izaći na kraj
- Zbog prekomjerne razine inzulina, šećer u krvi zatim naglo pada
- Zato sad osjećamo glad umor i razdražljivost
- Žudimo za još više hrane, opet smo gladni
- Debljamo se
- Nagle promjene razine šećera u krvi mogu rezultirati otpornošću tijela na inzulin a to na kraju dovodi i do dijabetesa tipa 2
Kako ovome doskočiti i poštedjeti gušteraču „prekovremenog „ rada?
Piskavica smanjuje ukupni glikemijski indeks obroka koji se uzima oko sat vremena nakon njenog unosa u organizam. Jednostavno uzmite čajnu žličicu (cca 5 g ) piskavice u vodi, limunadi jogurtu kao međuobrok prije dva glavna obroka u danu i bit ćete manje gladni, a smanjit će se i žudnja za šećerom.Ona je doduše gorkog okusa, jer smo joj dodali ekstrakt grejpa kojeg često nazivamo i „prirodnim antibiotikom“ koji bez štetnih nuspojava uništava viruse, gljivice, parazite pa čak i ozloglašenu candidu. U ovom pripravku Vam se nalaze i posije zobi koje potiču zdravu probavu, a koje su i najprirodniji i najjeftiniji j izvor beta glukana i selena. I još nešto važno o samoj piskavici. Važno je znati da je ova „Hipokratova hrana i lijek“ najbolji prirodni izvor željeza, da snižava razinu kolesterola, triglicerida, da pomaže muškarcima kod problema sa uvećanom prostatom i smanjenim libidom, ženama kod tegoba s menopauzom, sprječava osteoporozu, ublažava tegobe kod PMS- a, pospješuje proizvodnju mlijeka u dojilja itd.
Za one koji nakon blagdana žele malo vježbati, trčati, ili najbolje samo šetati, dobro je znati i to da je piskavica prirodni anabolik, tj. da pomaže potrošnju energetskih zaliha iz masnog tkiva, te oblikovanju i zatezanju mišića, a pojačan anabolički učinak pospješuje stvaranje novog vezivnog, koštanog i već spomenutog mišićnog tkiva. Na kraju ono najvažnije – neka novija istraživanja pokazuju da piskavica pospješuje odumiranje tumorskog tkiva i metastaza.
Ako piskavicom pomognemo gušterači, sikavicom ćemo pomoći jetri. Tu je naravno i hladno cijeđeno ulje sikavice koje sadrži manje silimarina u odnosu na granulat, ali i ono će nas dobro detoksicirati, a ako ga primijenimo oralno i dermalno onda će nam i koža dobiti onaj stari sjaj od badnje večeri.
Silimarin u svom najizvornijem obliku
Granulat sikavice. To je potpuno prirodan proizvod od sjemenki (ploda) sikavice iz kontroliranog ekološkog uzgoja. Proizvod je dobiven mehaničkim postupkom, bez dodataka konzervansa, boja i drugih aditiva, ne sadrži alergene. Njegova moć sadržana je u cjelovitom silimarin kompleksu u sirovom nekristaliziranom obliku. Silimarin je čak 10 puta jači antioksidant od vitamina E. Osim što stanice organizma štiti od oksidativnog šoka, silimarin za 35% povećava razinu još jednog značajnog antioksidanta - glutationa, odgovornog za čišćenje jetre od otrova i omogućava jetri da čisti krv.
Granulat sikavice je i prirodni izvor vitamina E (400mg/kg), a odlikuje se i visokim sadržajem nezasićenih masnih kiselima. Štiti, njeguje i snaži jetru, podržava pravilno funkcioniranje metabolizma i održava normalnu razinu kolesterola u krvi.
Sa svega 7 grama granulata sikavice dnevno jednostavno i učinkovito održavamo zdravlje jetre, koja je najvažniji metabolički organizam i ključna za opće dobro zdravlje organizma.
Granulat dodajemo našim uobičajenim obrocima, možemo ga umiješati u jogurt, voćni sok, kašu od žitarica, riže ili krumpira; dnevno preporučenu količinu (7 grama) možemo podijeliti u više obroka.
Kod težih oboljenja jetre (hepatitis npr.), oštećenja jetre uzrokovanih nepravilnom prehranom, alkoholom, lijekovima ili u slučaju trovanja, dobro je kroz dva tjedna uzimati do 18 grama granulata dnevno, zatim napraviti dvotjednu pauzu, kontrolirati stanje jetre, te po potrebi nastaviti konzumirati do 7 grama granulata dnevno.
Da li ste i Vi jedan od mnoštva ljudi sa visokim tlakom? Ako jeste, trebate se naravno javiti kardiologu. Dobro je ipak znati da je čest uzrok visokog tlaka u nepravilnom radu naših bubrega. Tako običan i tako ljekovit, Peršin,( petroselinum crispum). zajedno sa zlatnicom, (slidago virgurea) potopljen u ulju sikavice stvara sinergiju koja čisti i drenira našu jetru i bubrege. Drenaža je potrebna i kod urogenitalnih infekcija, (npr. cistitis), kod reumatidnog artritisa, artroza, gihta... Ovakva detoksikacija potreba je i ako ste dijabetičar, ako uzimate neke vrste antibiotika, protuupalnih lijekova, lijekova koji djeluju na krvožilni sustav, citostatika.... Ako pijete i najzdraviju izvorsku vodu, vaši bubrezi će se kad-tad infiltrirati kalcijevim i magnezijevim solima. Stoga, vam je potrebna zlatnica, koja uklanja nepropusni film od navedenih soli.
Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.