Bilo je vrijeme obilja - čeka nas detoksikacija

Bilo je vrijeme obilja - čeka nas detoksikacija

Za svaki komad kolača, pečenke ili čašice previše, jetra će oslikati na našem licu podočnjake, koža i kosa izgubiti će sjaj.

piše: Ivo Bačlija

Jetra je i „ zlopamtilo“, ne oprašta lako, i kad ova najveća žlijezda našeg tijela nije u dobroj formi, nismo ni mi, te postajemo umorni i mrzovoljni. Jedino što nam preostaje je detokcikacija.

I ovdje naravno vrijedi pravilo da je bolje spriječiti nego liječiti, ali realno, blagdani nisu  bili vrijeme u kojem ćemo se odricati. Kako se ipak sačuvati od prevelikog unosa šećera i masti? Kako se brzo i na prirodan način detoksicirati? Mi mislimo da i za ovaj problem postoji priroda, a ona uvijek ima rješenje. 

 

„Piskavica plus" za komad torte minus

Iz  osobnog  iskustva znamo da ste pretjerali ako ničim drugim, sa kolačima. Problem leži u tome što  zamamne slastice blagdanskog  stola u sebi kriju šećer.  Stara izreka kaže : „Šećer dolazi na kraju „ ali u praksi on je i  početak i kraj, jer evo što se događa kad pojedemo komad torte previše:

  1. Šećer u krvi naglo poraste, a onda:
  2. Tijelo  (gušterača) luči sve više i više inzulina  kako bi s tim naglim porastom šećera u krvi  moglo izaći na kraj 
  3.  Zbog prekomjerne razine inzulina, šećer u krvi zatim naglo pada 
  4. Zato sad osjećamo glad umor i razdražljivost   
  5. Žudimo za još više hrane,  opet smo gladni   
  6.  Debljamo se       
  7. Nagle promjene razine šećera u krvi mogu rezultirati otpornošću tijela na inzulin a to na kraju dovodi i do dijabetesa tipa 2

 

Kako ovome doskočiti  i poštedjeti gušteraču „prekovremenog „ rada?

 

Piskavica smanjuje ukupni glikemijski indeks obroka  koji se uzima oko sat vremena nakon njenog unosa u organizam. Jednostavno uzmite čajnu žličicu (cca 5 g ) piskavice u vodi, limunadi  jogurtu kao međuobrok prije dva glavna obroka u danu i bit ćete manje gladni, a smanjit će se i žudnja za šećerom.Ona je doduše gorkog okusa, jer smo joj dodali ekstrakt grejpa kojeg često nazivamo i „prirodnim antibiotikom“ koji bez štetnih nuspojava uništava viruse, gljivice, parazite pa čak i ozloglašenu candidu. U ovom pripravku Vam se nalaze i posije zobi koje potiču zdravu probavu, a koje su i najprirodniji i najjeftiniji j izvor beta glukana i selena. I još nešto važno o samoj piskavici. Važno je znati da je ova  „Hipokratova hrana i lijek“ najbolji prirodni izvor željeza, da snižava razinu kolesterola, triglicerida, da pomaže muškarcima kod problema sa uvećanom prostatom i smanjenim libidom, ženama kod tegoba s menopauzom, sprječava osteoporozu, ublažava tegobe kod PMS- a, pospješuje proizvodnju mlijeka u dojilja itd.     

Za one koji nakon blagdana žele malo vježbati, trčati, ili najbolje samo šetati, dobro je znati i to da je piskavica prirodni anabolik, tj. da pomaže potrošnju energetskih zaliha iz masnog tkiva, te oblikovanju i zatezanju mišića, a pojačan anabolički učinak pospješuje  stvaranje novog  vezivnog, koštanog i već spomenutog mišićnog tkiva. Na kraju ono najvažnije – neka novija istraživanja pokazuju da piskavica pospješuje odumiranje tumorskog tkiva i metastaza.

Ako piskavicom pomognemo gušterači, sikavicom ćemo pomoći jetri.  Tu je naravno i hladno cijeđeno ulje sikavice koje sadrži manje silimarina u odnosu na granulat, ali i ono će nas dobro detoksicirati, a ako ga primijenimo oralno i dermalno  onda će nam i koža dobiti onaj stari sjaj od badnje večeri.

 

Silimarin u svom najizvornijem obliku

Granulat sikavice. To je potpuno prirodan proizvod od sjemenki (ploda) sikavice iz kontroliranog ekološkog uzgoja. Proizvod je dobiven mehaničkim postupkom, bez dodataka konzervansa, boja i drugih aditiva, ne sadrži alergene. Njegova moć sadržana je u cjelovitom silimarin kompleksu u sirovom nekristaliziranom obliku. Silimarin je čak 10 puta jači antioksidant od vitamina E.  Osim što stanice organizma štiti od oksidativnog šoka, silimarin za 35% povećava razinu još jednog značajnog antioksidanta -  glutationa, odgovornog za čišćenje jetre od otrova i omogućava jetri da čisti krv.

Granulat sikavice je i prirodni izvor vitamina E (400mg/kg), a odlikuje se i visokim sadržajem nezasićenih masnih kiselima. Štiti, njeguje i snaži jetru, podržava pravilno funkcioniranje metabolizma i održava normalnu razinu kolesterola u krvi.

Sa svega 7 grama granulata sikavice dnevno jednostavno i učinkovito održavamo zdravlje jetre, koja je najvažniji metabolički organizam i ključna za opće dobro zdravlje organizma.

Granulat dodajemo našim uobičajenim obrocima, možemo ga umiješati u jogurt, voćni sok, kašu od žitarica, riže ili krumpira; dnevno preporučenu količinu (7 grama) možemo podijeliti u više obroka.

Kod težih oboljenja jetre (hepatitis npr.), oštećenja jetre uzrokovanih nepravilnom prehranom, alkoholom, lijekovima ili u slučaju trovanja, dobro je kroz dva tjedna uzimati do 18 grama granulata dnevno, zatim napraviti dvotjednu pauzu, kontrolirati stanje jetre, te po potrebi nastaviti konzumirati do 7 grama granulata dnevno.

Da li ste i Vi jedan od mnoštva ljudi sa visokim tlakom?  Ako jeste, trebate se  naravno javiti kardiologu. Dobro je ipak znati da je čest uzrok visokog tlaka u nepravilnom radu naših bubrega. Tako običan i tako ljekovit, Peršin,( petroselinum crispum). zajedno sa zlatnicom, (slidago virgurea) potopljen u ulju sikavice stvara sinergiju koja čisti i drenira našu jetru i bubrege. Drenaža je potrebna i kod urogenitalnih infekcija, (npr. cistitis), kod reumatidnog artritisa, artroza, gihta... Ovakva detoksikacija potreba je i ako ste dijabetičar,  ako uzimate neke vrste antibiotika, protuupalnih lijekova, lijekova koji djeluju na krvožilni sustav, citostatika.... Ako pijete i najzdraviju izvorsku vodu, vaši bubrezi će se kad-tad infiltrirati kalcijevim i magnezijevim solima. Stoga, vam je potrebna zlatnica, koja uklanja nepropusni film od navedenih soli.

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.