Povratak na posao nakon godišnjeg odmora za početnike

Povratak na posao nakon godišnjeg odmora za početnike

Povratak na posao nakon godišnjeg odmora ne mora biti noćna mora.

Godišnji odmor. Ideja je to koju svi jako dobro poznajemo.

Ideja je sljedeća: izabrati jedan dio godine (najčešće ljeti), tijekom kojeg ćemo zaboraviti na sve poslovne probleme, zadatke, klijente, kolege, sve. Sve što ima veze s poslom ide na off, a naše misli trebale bi okupirati sretniji scenariji, dragi ljudi umjesto napornih šefova, a naše tijelo hobiji za koje inače nemamo vremena.

Prolaze li godišnji odmori uvijek točno onako kako smo zamislili? Vjerojatno ne, ali to nije razlog da ga ne iskoristimo na najbolji mogući način. Gotovo uvijek se nađe ona jedan zadatak/klijent koji ne može čekati.

Tih deset ili petnaest dana zato ćemo u naše tijelo unositi dovoljno vitamina i minerala, okušat ćemo se u pripremanju raw hrane, maksimalno iskoristiti vrijeme i puno više od 10% mozga.

 

Htjeli mi to sebi priznati ili ne, sve ima svoj kraj, a tako i naš mali godišnji odmor.

Vrijeme je za povratak u stvarnost - na posao.

Vraćanje svakodnevnim obavezama s godišnjeg odmora nije baš zabavno. U jednom se trenutku opuštate, ležite na pink flamingu u sjajnom plavom moru bez brige na svijetu, a već ste u sljedećem u uredu, osjećajući se kao da vam je potreban još jedan odmor - i to brzo.

Ovo je valjda najbolji prvi korak za nastavak poslovne rutine, zato se obavezno prije povratka na posao dobro odmorite. Svima nam je poznato koliko je kvalitetan san važan za normalno funkcioniranje organizma.

Ako imate problema sa spavanjem, popijte neki umirujući čaj kako biste se opustili. Možda će vam trebati neko vrijeme da se vratite u rutinu, ali to je normalno i dogodit će se, uz malo vremena i strpljenja pronaći ćete motivaciju te ponovno zablistati.

 

Organizirajte svoje radno mjesto

Vjerojatno ste očistili svoj radni stol prije odlaska na godišnji, ali isto tako je vjerojatno da ga nećete naći u istom stanju. Uzmite si zato vremena, sortirajte zbrkane izvještaje, neotvorenu poštu i post-ite, odvojite važne dokumente od onih koji nisu bili bitni ni prije odlaska na godišnji.

Ovo će vam pomoći da se osjećate organiziranije i spremnije za zadatke koji su pred vama. Kako bi vaše organizacijske sposobnosti zaplovile pravim smjerom možete si pomoći guarana prahom koji povećava razinu energije i izdržljivosti ili nekim drugim dodatkom prehrani koji će vam pomoći kod koncentracije.

 

Napravite kratke pauze

Mozak ne može dugotrajno zadržati pažnju na jednom zadatku. Ovo je pogotovo izraženo nakon povratka s godišnjeg odmora jer mozak nije imao potrebu biti fokusiran na nešto važno kao što je mjesečni izvještaj o poslovanju ili novi ugovor.

Misli će vam nakon povratka poslovnim zadacima početi lutati i možete se osjećati manje produktivno. Ponekad je dvije do pet minuta dovoljno da se resetirate i vratite fokus na zadatak. Provedite kratke pauze vježbajući duboko disanje, slušajući glazbu koja vas opušta (klasična glazba uvijek je dobar izbor) ili jednostavno prošetajte oko svoje zgrade.

 

Prihvatite potrebno vrijeme prilagodbe

Da ste odmah po povratku na posao bez problema uskočili u “radne cipele” te apsolutno spremni i koncentrirani obavili hrpu posla, bilo bi upitno jeste li se stvarno opustili na godišnjem.

Sasvim je normalno da nakon odmora treba vremena kako bi ponovno pronašli odgovarajući radni ritam. Sjetite se kako su protekli prvi dani vašeg godišnjeg, sigurno ste prvih dana još uvijek bili napeti i razmišljali o poslu. Isto tako, dozvolite sebi i povratak u isti taj radni ritam.

 

Sve će biti u redu

Ako ste zbunjeni i pomalo dekoncentrirani nakon povratka u radne klupe, to je dobar znak. Upravo to što ste se potpuno opustili i zaboravili na pinove, šifre i detalje procedura znak je da ste odmorni i spremni za nove radne pobjede.

 

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.

Opušteno, malim koracima i ostanite u FitZoni.