Ah, taj zimski blues: 5 savjeta kako ga pobijediti jednom zauvijek

Ah, taj zimski blues: 5 savjeta kako ga pobijediti jednom zauvijek

Dok nekima zimski blues na ostavlja trajne posljedice, kod drugih potiče razvijanje ozbiljnijih oblika depresije

Ako zbog hladnijeg vremena, kraćih dana i završenih blagdana osjećate zimski blues, niste jedini. Kad tome pridodamo i nemirno tlo te borbu s pandemijom, nije neobično da vam je ovih dana malo teže pronaći radost. Siječanj općenito dolazi s intenzivnijim umorom, monotonijom, tugom i depresijom. To sve može prouzrokovati poteškoće sa spavanjem i koncentracijom te nas zarobiti u neugodnom ciklusu lošeg raspoloženja.

No, dok je nekima ova promjena raspoloženja privremena i ne ostavlja bitnije posljedice na kvalitetu života, za druge se zimski blues može pretvoriti u ozbiljniju vrstu depresije koja se naziva sezonski afektivni poremećaj. Dobre vijesti? Postoje stvari koje možete učiniti kako biste pobijedili zimski blues.

5 savjeta za pomoć u pobjeđivanju zimskog bluesa

 

1. Pojačajte raspoloženje hranom

Konzumiranje proteina s doručkom, ručkom i večerom može poboljšati raspoloženje i spriječiti žudnju za šećerom i ugljikohidratima kasnije tijekom dana. Također, uključivanje hrane bogate vitaminom D poput masne ribe, ribljeg ulja i hrane obogaćene vitaminom D poput mlijeka, soka od naranče, žitarica za doručak, jogurta i drugih izvora hrane može pomoći uravnotežiti raspoloženje.

 

2. Održavajte urednu rutinu spavanja

Spavanje je ogromna komponenta raspoloženja. Bez odgovarajućeg i kvalitetnog sna, naš se biološki ritam može poremetiti te nepovoljno utjecati na proizvodnju kortizola i ostalih hormona koji su važni za normalno funkcioniranje organizma.

 

3. Bavite se tjelesnom aktivnošću

Dokazano je da tjelesna aktivnost poboljšava raspoloženje, smanjuje simptome depresije i smanjuje stres. Počnite polako i vježbajte od 30 do 60 minuta dnevno, pet dana u tjednu. Isto tako, svakodnevni izlazak na zrak, čak i na nekoliko minuta dnevno, može imati ogroman utjecaj na vaše raspoloženje i pomoći u ciljanju specifičnih simptoma povezanih s nedostatkom dnevnog svjetla.

 

4. Upijajte sunce

Dakle, izlazak vam mora biti prioritet tijekom zimskih mjeseci. Budući da se simptomi zimskog bluesa pogoršavaju zbog nedostatka izlaganja suncu, ključno je upijanje sunca – čak i pri zimskim temperaturama. Biti na sunčevoj svjetlosti pomaže uravnotežiti aktivnost serotonina, povećava proizvodnju melatonina, uravnotežuje vaš cirkadijski ritam i povećava razinu vitamina D, što može dovesti do poboljšanog emocionalnog stanja.

 

5. Potražite kvalitetne dodatke prehrani

Uz pravilnu prehranu, redovitu tjelesnu aktivnost i dovoljne količine vitamina D, razmislite o dodavanju određenih dodataka prehrani. Oni će ublažiti i olakšati simptome depresije te vašem organizmu nadoknaditi tvari koje mu nedostaju. Dakako, najprije se posavjetujte sa svojim liječnikom.

Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.

Čuvajte svoje zdravlje, ostanite u Fitzoni.