U zlatnom rezu sadržana je tajna učinkovitosti i ljepote prirode, a mi smo ga pronašli u zlatnoj kapi ulja iz sićušne sjemenke nježnog latinskog imena-camelina sativa.
U nas je malo poznata i to najčešće kao podlanak, nazivaju je u nekim zemljama divlji lan, sibirski lan, bolji lan, a najljepše joj tepaju na engleskom „gold of pleasure“ – zlato ili zlatni užitak, rekli bismo u prijevodu.
Hladnim cijeđenjem (prešanjem) sjemenki dobiva se ulje s preko 50% višestruko nezasićenih masnih kiselina. Najviše ima alfa-linolenske kiseline – omega 3, no važnije od toga je omjer omega-3 i omega-6 u korist omega-3, što nam omogućava da konzumiranjem ovoga ulja značajno poboljšamo preporučeni omjer tih masnih kiselina.
Ulje je vrlo bogato antioksidansima kao što su tokoferoli, pa se odlikuje dobrom stabilnošću i otpornošću na oksidaciju (vitamina E sadrži 110mg/100g).
Prikladno je za kuhanje (ali ne za prženje, odnosno kuhanje na visokim temperaturama), ugodnog je bademastog okusa, a kao prirodni izvor esencijalnih masnih kiselina najbolja je podrška dobrom zdravlju:
- najbolji prirodni izvor esencijalnih masnih kiselina (sadrži preko 50% višestruko nezasićenih masnih kiselina)
- najbolji prirodni izvor omega-3
- izvrstan prirodni izvor vitamina E (110mg/100g)
- snižava loš kolesterol čuva srce i krvožilni sustav
- učinkovito kod reumatskog artritisa
- odlično za njegu kože (djelotvorno kod psorijaze) i kose
Uljno-proteinska dijeta
Ulje podlanka doslovce je i hrana i lijek, a mi vam preporučamo uljno-proteinsku dijetu na naš način – inspiriranu velikim postignućima njemačke znanstvenice Johanne Budwig.
Ta je doktorica kemije i fizike dokazala kako se višestruko nezasićene masne kiseline (omega-3 i omega-6) u kombinaciji s kvalitetnim bjelančevinama suprotstavljaju nakupljenim toksičnim tvarima u organizmu. To je ključ obrane i oporavka i kod najtežih oboljenja. Na osnovu svojih dugogodišnjih istraživanja postavila je pravila uljno-proteinske prehrane, čija je svrha stvaranje uvjeta da se omega-3 iz kiseline topive u uljima promijeni u kiselinu topivu u vodi. Na taj se način stanica čovjekova organizma vraća u stanje energetske ravnoteže, odnosno u zdravo stanje.
Dobitnu kombinaciju čine dobro ulje i dobri proteini. Dr. Budwig našla ih je u sjemenkama lana, lanenom ulju i svježem kravljem siru dobivenom od mlijeka krava koje su pasle i hranile se na otvorenim čistim pašnjacima. Mi nestabilno i oksidaciji sklono ulje lana zamjenjujemo uljem podlanka (bolji lan!).
Osnovni recept je slijedeći:
- 1 žličica sjemenki ekološkog lana (grubo se samelje)
- 1 žlica ulja podlanka pomiješa se s 4 žlice svježeg kravljeg sira (treba dobro izmiješati, najbolje mikserom)
- mješavini sira i ulja dodaju se usitnjene sjemenke dodati svježe voće, po želji i bademe, lješnjake, sjemenke suncokreta
- obrok treba pojesti odmah nakon pripreme (nije dobro da stoji duže od 15-20 minuta)
Taj osnovni recept je i temeljna nutricionistička terapija. Osnovna ideja za očuvanje dobrog zdravlja i poboljšanje narušenog je u kombiniranju hladno prešanih ulja koja imaju dobar omjer omega-3 i omega-6 nezasićenih masnih kiselina i „dobrih“ proteina iz svježeg kravljeg sira (po mogućnosti ekološkog).
Čak i kada ste dobrog zdravlja, započnite ponekad dan s ovim obrokom, ne zaboravite pri tom voće. Osjećati ćete se bolje, a uz ovu dobru naviku vaš će se organizam osnažiti i lakše će odgovoriti na moguća oboljenja.
Kao i ulje konoplje, preporuča se piti 1-3 žličice (30 kapi) ulja boljeg lana dnevno prije obroka. Kod kožnih oboljenja ulje treba lagano 1-2 puta dnevno nanositi na oboljela ili oštećena mjesta. Ako ste od onih sretnika koje su zaobišle nevolje sa zdravljem, predlažemo ulje cameline kao obvezan sastojak vaše zdrave prehrane.
Informacije sadržane u ovom blogu imaju svrhu općeg informiranja i nisu namijenjene kao medicinski savjet niti kao zamjena za savjet vašeg liječnika.