U Kini dobro poznata i popularna čajna mješavina koja je stoljećima važan dio svakodnevnog života, sada je dostupna u Europi već više od 20 godina.
Oolong čaj mješavina je zelenog čaja i crnog čaja. Njegove karakteristike više podsjećaju na zeleni čaj nego na crni. Oolong čaj također je poznat kao smeđi čaj, a dolazi od biljke Camellia sinensis. Lišće oolong čaja se više obrađuje u odnosu na zeleni čaj i manje oksidira u odnosu na crni čaj. To znači da oolong čaj prolazi samo polufermentacijski proces. Vjeruje se da najfiniji oolong čaj dolazi iz Tajvana, međutim, Kina, zemlja u kojoj je nastao, također proizvodi neke od najboljih vrsta oolong čaja.
Listići se beru u vrijeme koje garantira da nisu ni prestari ni premladi te se netom poslije branja izlažu suncu nakon čega ih se pusti da uvenu. Kada omekšaju, tresu se u bambusovim košarama sve dok im vrhovi ne popucaju, a nakon toga se suše u hladovini. Proces se ponavlja sve dok nagnječeni listovi zbog fermentacije ne pocrvene. Središnji dio listića bi morao ostati zelen što nam daje indikaciju da je razina fermentacije postignuta pa se prelazi na proces žarenja na visokoj temperaturi.
UPUTE ZA UPOTREBU:
Preporučeno je piti 2 šalice čaja dnevno. Priprema oolong čaja identična je pripremi zelenog čaja pa se tako listići ubace u vodu temperature 80 - 90 stupnjeva te se nakon 3 - 5 minute namakanja procijede.
Napomena: Čuvati od dohvata male djece. Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Važno je pridržavati se uravnotežene i raznovrsne prehrane i zdravog načina života.
Upozorenje: Osobe koje uzimaju lijekove trebaju se prije uzimanja ovog proizvoda posavjetovati s liječnikom.