Macerat 02
Uljni macerat gloga (Crataegus oxyacanthoides), đumbira (Zingiber officinale), peršina (Petroselinum crispum) i cimeta (Cinnamomum zeylanicum) u jednakim dijelovima suhe tvari u 100% hladno prešanom ulju jezgre marelice (Prunus armeniaca). Suha tvar predstavlja 20% volumnog udjela macerata, 1:5 volumnih udjela.
Biljke se kroz šest tjedana potapaju u hladno prešanom ulju jezgre marelice koje "veže" na sebe odnosno macerira njihova svojstva. Ulje jezgre marelice na najbolji način objedinjuje djelovanje ovih četiriju biljaka.
Svojstva Matičnjak macerata potječu od kombiniranog djelovanja više sastavnica koje su odabrane na temelju višegodišnjeg iskustva u izradi biljnih pripravaka. Prilikom izrade macerata usvaja se princip u kojemu je cjelina važnija od sastavnih dijelova.
UPUTE ZA UPOTREBU:
Jedna čajna žličica 1-3 puta dnevno prije obroka, najdulje 4 mjeseca u kontinuitetu, nakon čega se radi pauza u trajanju od 2 tjedna
Napomene: Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani i zdravom načinu života. Važno je pridržavati se uravnoteženog i raznovrsnog načina prehrane te zdravog načina života.
Upozorenja: Preporučene dnevne doze ne smiju se prekoračiti. Osobe koje uzimaju lijekove trebaju se prije uzimanja posavjetovati s liječnikom. Ne preporučuje se trudnicama i dojiljama.
Način čuvanja: Čuvati na tamnom i hladnom mjestu do 20 °C
SASTOJCI:
- Glog prirodno sadrži procijanidine, flavone, tanine, askorbinsku kiselinu
- Đumbir je aromatičnog okusa i djeluje kao karminativ i diuretik
- Peršin ima svojstvene aromatične mirise, sadrži eterično ulje, djeluje kao karminativ i diuretik
- Cimet i njegovi mirisi i arome imaju djelovanje kao antispazmotik, karminativ, korigens...
- Ulje marelice ne sadži amigdalin gotovo uopće
100% hladno prešano ulje jezgre marelice, sušeni dijelovi četiriju biljaka iznose 20% volumnog udjela macerata.