Svoj ljuti okus papričice duguju posebnom sastojku koji se zove kapsaicin. Neizostavan su dio mnogih jela i umaka kao što je grah ili tjestenina, a za poboljšavanje okusa je dovoljna tek mala količina. Osim što jelima daje posebnu spicy notu, kajenski papar se od davnina cijeni i u ayurvedskoj medicini.
SASTOJCI:
Čili u prahu, organski uzgoj. Može sadržavati gorušicu i celer u tragovima.
Ekološki vs. konvencionalni začini
Organske začine karakteriziraju visokokvalitetni sastojci izuzetnih aroma, boja i tekstura. Sadrže veću količinu hlapljivih ulja te duže zadržavaju svježinu zbog korištenih načina uzgoja i proizvodnje. Naime, sve sirovine prolaze stroge kontrole kvalitete i to ne samo organskog uzgoja, već i tehnologije proizvodnje sve do pakiranja i transporta.
Za razliku od organskih, većina konvencionalnih začina podvrgnuti su toksičnom djelovanju raznih pesticida i herbicida tijekom uzgoja kao i kemijskim dodacima koji se dodaju u fazi čuvanja, u svrhu očuvanja svježine. Također, rutinski se izlažu ionizirajućem zračenju koje se koristi kao metoda sterilizacije. Konvencionalni začini mogu sadržavati i konzervanse, pojačivače okusa ili genetski modificirane sastojke.
Upravo zbog velike razlike u kvaliteti organskih i konvencionalnih začina, važno je odabrati one s eko certifikatom ako želiš iskoristiti terapijska svojstva prirodnih začina.