Chia Mag Green Mark

Chia sjemenke su pravo prehrambeno bogatstvo, zbog čega im je popularnost u stalnom porastu.

Cijena: 14,00 kn

Artikl trenutno nije raspoloživ

Chia Mag

Samo 30 grama chia sjemenki zadovoljava čak 40 posto dnevnih potreba za vlaknima. Prehrambena vlakna u chia sjemenkama imaju svojstvo formiranja gela što je idealno za pripremu pudinga, a dobro je i za probavu. Chia sjemenke su posebno cijenjene i zbog bogatstva omega-3 masnih kiselina, proteina i vlakana.

Na sebe vežu vodu, te se konzumiraju (prethodno natopljene) kako bi hidratizirale tijelo, pomogle u probavi i poboljšale apsorpciju hranjivih tvari u crijevima. Chia sjemenke daju osjećaj sitosti, imaju nizak glikemijski indeks te pomažu sportašima u regeneraciji mišića.

Chia sjemenke povećavaju fizičku izdržljivost i cjelokupno zdravlje ljudskog tijela. Sadrže nevjerojatne količine omega-3 masnih kiselina – koje predstavljaju 60% ukupnih masnoća u sjemenkama. Omega-3 masne kiseline u našem tijelu postoje u premalim količinama da bi se zadovoljile potrebe za njima, a potrebne su u svim fazama života: od velike su važnosti za funkcioniranje krvožilnog sustava, sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka i snižavaju razinu triglicerida u krvi. Dugo vremena se mislilo da su jedini izvor omega-3 masnih kiselina ribe i riblje ulje, ali se pokazalo da omega-3 sadrže i neki biljni izvori (i to u većim količinama od ribe) primjerice laneno sjeme, ali je chia ipak bogatiji izvor.

Chia po količini vitamina i minerala premašuje mnoge druge poznate izvore hranjivih tvari: sadrži dvostruko više proteina nego bilo koje druge sjemenke ili zrna, dvostruko više kalija nego banane, tri puta više antioksidansa od bobičastog voća, pet puta više kalcija od mlijeka i tri puta više željeza nego špinat! One također sadrže i mnoge druge vitamine i minerale: magnezij, fosfor, kalcij, cink, mangan, vitamine A, D, K i E i vitamine B-skupine, s izuzetkom B12.

Chia sjemenke su također jedinstvene jer imaju izuzetne hidrofilne sposobnosti, što znači da na sebe vežu vodu. Uvjerite se sami: žličicu chia sjemenki dodati u vodu, sok ili bilo koju drugu tekućinu - već nakon 10 min sjemenke će najmanje udvostručiti izvorni volumen. Ne samo da smo dobili toliko ukusan obrok :), nego čak i bolju probavu. Na taj način natopljene chia sjemenke hidriraju tijelo i olakšavaju prolaz hrane kroz probavni sustav, ali i pomaže regulaciji ravnoteže elektrolita u tijelu i naše stanice se opskrbe prijeko potrebnom tekućinom. Probava je olakšana i poboljšana, a apsorpcija hrane u crijevima povećana.

Unos chia sjemenki je povezan s gubitkom tjelesne težine ubrzavanjem apsorpcije i razgradnjom masnoća, a također daju dugotrajan osjećaj sitosti i imaju nizak glikemijski indeks. Idealan dodatak prehrani za sportaše, jer osim hidratacije i ravnoteže elektrolita, omogućuju učinkovitu i brzu regeneraciju mišića i ostalih tkiva.
Budući da ne sadrži gluten, također su pogodni za ljude koji su na njega alergični ili ga izbjegavaju.

Istraživanja su pokazala poboljšanje kod ljudi sa dijabetesom tipa 2 koji konzumiraju chia sjemenke. U velikom istraživanju na Sveučilištu u Torontu profesor endokrinologije i nutricionističkih znanosti istraživao je dugoročne učinke uzimanja chie u dijabetičara. Rezultati su pokazali da pomažu regulirati šećer u krvi, smanjuju previsok krvni tlak i smanjuju osjetljivost bolesnika na infekcije.
Chia sjemenke su povezane s preventivnim aktivnostima protiv raka, pomažu u jačanju kose i kože, smanjenju lošeg kolesterola u krvi, sprječavanju visokog krvnog tlaka i stvaranju krvnih ugrušaka, te također ublažavaju poteškoće menopauze te menstrualne probleme.

 

UPUTE ZA UPOTREBU: 

Chia sjemenke umiješajte u žitarice, jogurt, smoothie, umake, salate. Može se koristiti kao sredstvo za želiranje. Prije uporabe, potopiti u vodi ili drugoj tekućini (sok, mlijeko) na 10 min (možete i preko noći) tako da se iskoriste hidratacijska svojstva. One mogu nadopuniti većinu klasičnih jela, od pahuljica, palačinki, salata, raznih kolača, ali i juhe, sendviče, umake.

Uspješno zamjenjuju jaja - 1 žlica natopljenih Chia sjemenki u biskvitu zamjenjuju 1 jaje. Sjemenke se mogu koristiti u pripremi bezglutenskog kruha. Preporučuje se da ih uvijek dodate u jelo na kraju, tako da nisu podvrgnuti toplinskoj obradi, jer će izgubiti većinu svoje hranjive vrijednosti.

Chia sjemenke vas sigurno neće razočarati, posebno ako se koriste u raznim svježim jelima, a osobito slasticama

 
Pakiranje 100 g
Nagradni bodovi 0,14
Zemlja porijekla Argentina